Előfizetői tartalom

Draghi: a monetáris politika kevés, reformok kellenek

Portfolio
A piaci várakozásokkal összhangban az Európai Központi Bank döntéshozói sem a kamatszinteken, sem az eszközvásárlási program márciusban megnövelt, havi 80 milliárd eurós keretén nem változtattak. Az első negyedéves eurózónás növekedés a vártnál jobb lett, ráadásul az olajár emelkedése miatt a deflációs félelmek is valamelyest csökkentek, ez pedig kényelmesebb helyzetbe hozta Mario Draghi jegybankelnököt, illetve a tanács többi tagját. A vállalati hitelezés élénkítésére irányuló TLTRO II, illetve a kötvényvásárlási program csak júniusban indul, ami szintén a kivárást indokolja. Mario Draghi a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a laza monetáris politika mellett a fiskális politika támogatására, illetve strukturális reformokra van szükség, csak így biztosítható, hogy az euróövezet gyorsabban növekedjen, illetve az infláció visszatérjen a 2%-os célértékhez. Az EKB aktuális előrejelzésében egyébként az idei inflációt 0,1%-ról 0,2%-ra módosította, míg a korábbi 1,4% helyett 1,6%-os éves GDP-növekedést vár idénre.

2016. június 02. 15:23 Megosztás Milyen strukturális reformokra van szükség? Draghi szerint a kormányok feladata felmérni, hogy az adott országban milyen reformoknak kellene elsőbbséget élveznie, ebben nem az EKB a kompetens szerv. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés