Fejlesztések nélkül csak vergődne a Posta
Gazdaság

Fejlesztések nélkül csak vergődne a Posta

Portfolio
Félidejéhez ért a Magyar Posta 2013-ban elfogadott, a cég új alapokra helyezését szolgáló stratégiájának megvalósítása. A számok időarányos teljesítése szintjén jól áll az állami társaság a végrehajtással, cikkünkben bemutatjuk, ez milyen háttérfolyamatoknak, fejlesztéseknek és beruházásoknak köszönhető.
Évek óta megfigyelhető az a - világon nem egyedülálló - trend Magyarországon, hogy az emberek egyre kevésbé veszik igénybe a hagyományos postai szolgáltatásokat. Közben 2013. január elsejétől teljes körűvé vált a postai szolgáltatások liberalizációja. Ezek a tényezők pedig a Magyar Posta gazdálkodására is rányomták a bélyeget.

Ezt látva az állami cég új menedzsmentje 2013-ban kidolgozta a társaság 2014-2018-as időszakra vonatkozó stratégiáját, vagyis a cég most elérkezett a megvalósítási időszak feléhez, ami jó alkalmat nyújt a számvetésnek.

Az alábbi ábrák látványosan szemléltetik, hogy a posta árbevételének túlnyomó részét adó levél- és csekkforgalom volumene hogyan olvad évről évre. Közben a csomagszállítás területén ezzel ellentétes kedvező folyamat figyelhető meg, azonban ennek az üzletágnak egyelőre alacsony a részaránya, ezért nem képes teljes mértékben kompenzálni a másik két területen keletkező árbevétel-kiesést.

Fejlesztések nélkül csak vergődne a Posta


Fejlesztések nélkül csak vergődne a Posta
A fenti folyamatokat látva a Posta több fontos beruházást is végrehajtott a kedvezőtlen folyamatok hatásának tompítására, valamint a felpörgő üzletágak támogatására és a szolgáltatások minőségének javítása érdekében. Ezek a következők voltak:
 • 2014-ben lecserélte saját forrásból, mintegy 5 milliárd forint értékű beruházás keretében a központi levélfeldolgozó rendszerét.
 • Szintén 2014-ben kezdődött meg a Postai Elszámoló Központ korszerűsítése, amely közel 20 éve változatlanul működik.
 • 2014 tavaszán elsőként vezette be a Posta a csomagautomatákat
 • 2013 óta összesen csaknem 600 gépjárművet cserélt le a posta autóflotta megújítási programja keretében, továbbá 2015-ben 200 új motorkerékpárt és több mint 1100 új kerékpárt helyezett üzembe 2014 nyarán bevezette a Posta a hűségkártyát.
 • Az elektronikus csatornákon való erőteljesebb megjelenés érdekében 2014-ben megjelent a postai mobil applikáció, amelynek segítségével követhető a csomagok kézbesítési útja, kalkulálhatók a levél- és csomagküldés költségei, köthető rajta utasbiztosítás, részletes posta és szolgáltatáskeresővel rendelkezik, van rajta személyi kölcsön kalkulátor és befizethetőek a csekkek elektronikusan.
 • 2015 elejétől bevezetésre került a mobilos csekkbefizetés és a csekkekre rákerültek a QR-kódok.
 • Szintén 2015 elejétől jelentek meg a csekkbefizető automaták.
 • 2015 tavaszán kiterjesztette a közmű ügyfélszolgálati pontokat
 • 2015 nyarán megvalósult hosszú évek várakozása után a bankkártyás csekkbefizetés lehetősége (a darabszám tekintetében a bankkártyás csekkbefizetések aránya már meghaladja a 13%-ot), korábban kizárólag készpénzfelvételnek minősült a kártyás tranzakció (ez korábban évente 3 milliárd forintos költséget jelentett az ügyfeleknek) és egyben több mint 5 ezer POS terminált cserélt le a cég.

  Fejlesztések nélkül csak vergődne a Posta
 • 2015 nyarán piacra dobta a Posta a Posta Személyi Kölcsön terméket.
 • Tavaly ősztől 265 üzlettel bővült tovább a csomagátvételi ponthálózat.
 • 2015 őszén megtörtént a Csekkoló alkalmazás bevezetése, ami segít az ügyfeleknek pénzügyeik tudatos kezelésében, mivel minden (akár Díjneten keresztül, akár automatákon befizetett) számlát itt láthat az ügyfél.


Fejlesztések nélkül csak vergődne a Posta
Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója bemutatja az icsekk fizetéséhez szükséges, mobiltelefonra tölthető applikációt budapesti sajtótájékoztatóján 2014. október 30-án. A csekken szereplő QR-kód segítségével már mobiltelefonon is be lehet fizetni az összeget bankkártyával, amely nem minősül készpénzfelvételnek.


Fejlesztések nélkül csak vergődne a Posta
Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója bemutatja a csekkbefizető automata működését Budapesten, a Magyar Posta Oktatási Központjában.


Fejlesztések nélkül csak vergődne a Posta


Fejlesztések nélkül csak vergődne a Posta


Fejlesztések nélkül csak vergődne a Posta

Három cél

A Magyar Posta egyszerre három cél teljesítését tűzte ki: a 2013-ban elfogadott stratégia megvalósítását, a vidéki kistelepüléseken fenntartani és fejleszteni a szolgáltatási színvonalat, valamint versenyképes szolgáltatást nyújtani.

Ezt a három célt a Posta részben úgy tudja teljesíteni, hogy kapacitásainak kihasználtságát javítja. Például a hatékonyságjavítás érdekében hálózatracionalizálást hajt végre a takarékszövetkezetek és a postafiókok együttműködésével, ezzel integrált szolgáltatóegységek jönnek létre. Továbbá részt vesz a nemzeti közműszolgáltatói ügyintézésben, mivel 2015-től a postákon is elérhetőek az ENKSZ ügyintézési pontok.

A Díjbeszedő Csoport 2013-as megvásárlása is fontos volt a Posta jövőbeli gazdálkodása szempontjából, ezzel stratégiai fontosságú területhez jutott az állami cég. A posta az elmúlt évek akvizícióinak köszönhetően ma már a régióban egyedülálló, megszemélyesített küldemény-előállító nyomdai kapacitással bír, az elektronikus díjbeszedési piac meghatározó szereplőjévé vált, számlafaktorálási tevékenységet végez és számlázási, valamint pénzügyi szolgáltatásokat a közműszektor számára.

Az új pénzügyi partnerekkel kötött megállapodások, valamint az önálló befektetési szolgáltató cég létrehozása szintén hozzájárulnak a Posta bevételtermelő képességéhez és az ügyfelek szerzésével a hosszú távú hatékony működés biztosításához. Emellett üzleti tevékenységét segítik, hogy a Posta leánycégei egyre inkább piaci bevételekre támaszkodnak (nem pedig az anyacég megrendeléseitől függnek) működésük során.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
áder jános_mti