Gazdaság

Sürgősen nyugdíjreformra van szükség Ukrajnában

MTI
A hitelszerződés főbb kérdéseit már sikerült egyeztetnie Kijevnek és a Nemzetközi Valutalapnak (IMF), ha pedig sikerül végleges megállapodásra jutniuk, semmi akadálya annak, hogy július-augusztusban megkapja az ország a következő kölcsönrészletet - mondta David Lipton, az IMF igazgatóhelyettese az egyik ukrán televíziónak adott interjújában hétfő Kijevben.
A tisztségviselő szavai szerint még néhány részletkérdés maradt, erről azonban többet nem árult el.

Kiemelte viszont, hogy Ukrajnában sürgősen nyugdíjreformra van szükség. Szavai szerint a rendszer rosszul működik, ezért a nyugdíjasok többsége nem kap tisztességes nyugdíjat. A kérdés azonban - mint mondta - még nincs napirenden.

Az ukrán szociális minisztérium adatai alapján több mint 80 milliárd hrivnya, mintegy 899 milliárd forint a nyugdíjalap hiánya, amelyet az állami költségvetésből pótolnak.

A kormány fontolgatja emiatt a nyugdíjkorhatár emelését, amit Andirj Reva szociálpolitikai miniszter múlt pénteki sajtónyilatkozata szerint előbb-utóbb Ukrajnának meg kell lépnie. A tárcánál korábban ugyanakkor azt mondták, hogy az IMF-fel kötött hitelmegállapodás nem írja elő a nyugdíjkorhatár emelését Ukrajnában, csak olyan mechanizmusokat követel meg, amelyekkel a nyugdíjalap egyensúlyba hozható.

Ukrajnában 60 év a férfiaknál a nyugdíjkorhatár, a nőknél idén még 57, de fokozatosan emelik 60 évre. A nyugellátásra való jogosultsághoz legalább 15 év munkaviszony szükséges. A nyugdíj mértéke május 1-je óta legalább 1130 hrivnya (12 700 forint), a legmagasabb kifizethető összeg pedig 10 740 hrivnya (120 670 forint).

Az IMF küldöttsége legutóbb májusban tekintette át Kijevben, hogyan teljesíti Ukrajna a tavaly megkötött hitelszerződés feltételeit. Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára, amelyet négy éven át több részletben tervez folyósítani. A kölcsön első részletét - 5 milliárd dollárt - 2015. március 13-án, a második részletet - 1,7 milliárd dollárt - augusztus 4-én kapta meg Kijev.

A múlt héten, az IMF egyik fontos feltételének eleget téve, az ukrán parlament alkotmánymódosítást fogadott el a bíróságok működésének megreformálása keretében. Petro Porosenko elnök múlt pénteki kijevi sajtótájékoztatóján bizakodóan nyilatkozott arról, hogy Ukrajna időben megkapja a következő kölcsönrészletet a valutaalaptól.
Frankfurt Stock Exchange
Barna Tamás, a Republic Group ügyvezetője
shutterstock_589452071
készház, faház
posterminal_bankkartya
Gyorgy Matolcsy
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Gyorgy Matolcsy