Két hétig hiány volt a tetanuszból Magyarországon
Gazdaság

Két hétig hiány volt a tetanuszból Magyarországon

Portfolio
Két hétig országos hiány volt a sérülések kezelésénél fontos tetanusz-oltóanyagból, több kórházban és gyógyszertárban most is csak nagyon kevés van belőle - tudta meg az Index. Pár napja indult újra a terjesztés, laptársunk jelzése után megsürgették a kiszállítást a Szent János Kórházba.
Az Index munkatársa értesült a Szent János Kórházban tett látogatása során arról, hogy a tetanusz-oltóanyagból országos hiány miatt csak nagyon kevés van. Az ellátó orvostól megtudta, hogy az utóbbi hetekben előfordult, hogy elfogyott az aznapra rendelt gyógyszer.

Az információt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kommunikációs igazgatója is megerősítette az Indexnek:

valóban kifogyóban vannak a készletek, mert két hétig országos hiánycikk volt a tetanusz-oltóanyag.

Pár napja újraindult a terjesztés, így lassanként minden kórházba és gyógyszertárba eljut majd a megfelelő mennyiség.

"A Tetanol Pur vakcina forgalomba hozatali engedélyének jogosultja, a GSK 2016.05.20-án jelentette a gyógyszerhiányt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felé. A hiány 2016. 06.04 -én megszűnt" - mondta az OGYÉI-s Tinnyei Mária laptársunknak. Azóta a legnagyobb hazai nagykereskedők, a Phoenix Pharma és a Hungaropharma is elkezdték a megrendelt oltóanyagok szállítását a kórházakhoz, gyógyszertárakhoz.

"Az OGYÉI koordinálja az elosztást, tekintettel arra, hogy a kórházak és a gyógyszertárak készletei érthető módon kifogyóban vannak. Az Indextől érkező jelzés alapján a Szent János Kórházba történő kiszállítást megsürgettük" - mondták az OGYÉI-nál.

Nem ez az első eset az utóbbi hat évben, hogy hiánycikk a tetanusz elleni vakcina. Rendszeres, hogy egy hétig, tíz napig vagy akár két-három hétig is országosan hiányzik az amúgy életmentő oltóanyag.

2012-ben például a Blikk akkori cikke szerint azért volt hiány, mert a nagykereskedőknek közel húszezer doboznyi felhasználatlan, lejárt szavatosságú készítményt kellett megsemmisíteniük, a gyár pedig nem tudta pótolni ezt. 2014-ben pedig olyan súlyos volt a helyzet, hogy az OGYÉI soron kívül engedélyezte a Magyarországon amúgy nem forgalmazott, másik típusú vakcina (Tetavax) behozatalát is.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház