Gazdaság

Szupernóvaként robbanhat a következő pénzügyi válság

Portfolio
A 10 ezer milliárd dolláros negatív kamatú kötvénypiac Bill Gross kötvényguru szerint "egy szupernóva, ami egy nap fel fog robbanni", utalva ezzel az egyre növekvő aggodalomra, amit a korábban még elképzelhetetlennek tartott negatív kötvénykamatok okozta pénzügyi jelenség váltott ki - írja a Financial Times.
A japán és európai központi bankok közül többen is már negatív tartományba vágták az irányadó kamatot. Ez, párosulva a befektetők egyre növekvő kötvényéhségével, negatív tartományba taszította egy több mint 10 ezer milliárd dolláros kötvénypiac kamatait. A negatív hozamok milliárdos költséget jelentenek a befektetőknek, többeket arra ösztönözve, hogy hosszabb lejáratú vagy magasabb kockázatú papírokat vegyenek. Emellett nő az amiatti aggodalom is, hogy fájdalmas veszteségeket kell elszenvedniük a befektetőknek, ha ezek a kötvénypiaci hozamok egyszer emelkedni kezdenek - írja a lap.

Egy tegnapi twitteres bejegyzésében Gross hangsúlyozta:

a globális hozamok a feljegyzett 500 éves történelem alatt most a legalacsonyabbak...ez egy szupernóva, amit egy nap fel fog robbanni.

A világ kötvénypiacának átlagos kamatszintje egy új rekordmélységre, 0,67%-ra süllyedt a Bank of America Merrill Lynch indexei szerint, emellett a negatív kamatokkal forgó államkötvények állománya májusban további 5%-kal, 10,4 ezer milliárd dollárra emelkedett a Fitch adatai szerint.

A kamatok csak kisebb emelkedése is jócskán fájni fog a befektetőknek. A Goldman számításai szerint

az amerikai kincstárjegyek egy százalékpontos emelkedése ezer milliárd dolláros veszteséget okozna, ami meghaladná a pénzügyi válság ideje alatt a jelzálogfedezetű értékpapírok okozta veszteség mértékét is.

Egyébként nem Gross az egyetlen a nagybefektetők közül, aki már figyelmeztetett a negatív kamatú államkötvények fájó hatásaira. A Capital Group figyelmeztetése szerint a jelenség "veszélyes következményekkel" járhat, a DoubleLine vezére, Jeffrey Gundlach pedig úgy vélekedik a negatív kamatokról, mint "a legostobább elképzelésről, amit valaha átélt". Szerinte a piacokat érintő legnagyobb esemény az lesz, amikor a japán és európai jegybankok úgy döntenek, hogy felhagynak ezzel az elképzeléssel.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
áder jános_mti