Jön a Brexit, de mi ez a nagy para?
Gazdaság

Jön a Brexit, de mi ez a nagy para?

Ha meg is szavazzák a britek az Európai Unióból való kilépést, elvileg a következő két évben nem kell, hogy ennek a közvetlen hatását lássuk. A piacok mégis idegesek, és megvan rá a jó okuk.
Fordulóban van az európai uniós tagsággal kapcsolatos brit választói hangulat, így egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. A közvélemény-kutatások szerint az állás nagyon szoros (és valószínűleg az is marad a következő másfél hétben), ám nehéz eltekinteni attól a dinamikától, miszerint az utóbbi időben már szinte minden poll a Brexit szűk többségét hozza ki, miközben két hete ez még éppen fordítva volt.

Ahogy azt már írtuk, amennyiben a britek a kilépés mellett szavaznak, kétéves felkészülési időszak következik, és a tárgyalások eredményétől függ, hogy ezután milyen lesz az unió és az Egyesült Királyság viszonya.

Vagyis a népszavazás után két évig nem történik semmi, és hogy utána pontosan mi lesz, arról is csak sejtéseink vannak.

Akkor meg mire ez a nagy ijedség?

A brit font gyengül, a biztonságos menedéket jelentő pénzügyi eszközök erősödnek, a tőzsdék esnek, piacon úrrá lett a kockázatkerülés. Vannak ugyanis olyan megfontolások, amelyek miatt a népszavazás eredménye azonnal kiemelt jelentőségűvé válik.

Jobb gyertyát gyújtani, mint szidni a sötétséget

A kilépésre szavazók győzelme esetén az Egyesült Királyság felbomlása azonnal elindulhat. Skóciában ugyanis a másfél éve népszavazáson elutasított függetlenségi törekvések újból felélednének. Az új konstellációban szinte biztosra vehető, hogy az angoloknál lényegesen kevésbé euroszkeptikus skótok többsége az elszakadásra szavazna egy megismételt népszavazáson. Sőt, erős a gyanú, hogy a skótok már most is spekulálnak: a felmérések szerint ugyanis egyre többen szavaznának a Brexitre, amit feltehetően inkább a skót elszakadás lehetősége, mintsem a növekvő euroszkepticizmus magyaráz.

Akárhogy tépelődök, nem bírlak megmenteni én

Ennél jóval nagyobb probléma a brit kilépés üzenete. A Brexit-pártiak győzelme sokak számára az Európa-projekt kudarcát (a vérmesebbeknek a bukását) jelenti majd, ahol az integrációból vissza kell lépni. Abban ma nagyjából közmegegyezés van Európában, hogy az integráció jelenlegi állapota nem megfelelő. Vagy több kell belőle (hatékony közösségi szintű intézményekkel), vagy kevesebb (de facto a vámunió, vagy egy egyszerűbb közös piac állapota).

Sokan azt várják, hogy a brit kilépés majd ösztönző lesz az unió híveinek, a németek és a franciák a nemzeti politikai érdekeket félresöpörve ugranak egymás nyakába, és megteremtik az Európai Egyesült Államokat. Mások szerint ez tömény naivitás. A britek kilépésével még erősödni is fog az integrációellenesek tábora, a tagországokban megválasztott politikusok pedig nem fognak saját népükkel szembemenve, puccsot végrehajtva előrerohanni egy olyan Európában, ahol a nemzetállami identitás lényegesen erősebb, mint az európai.

Ilyen körülmények között Európa mint befektetési terep jóval kevésbé lesz vonzó, különösen, ha feldereng az unió lassú szétesésének a forgatókönyve.

Te még pont hiányoztál a buliból

A britek esetleges kilépése a világgazdasági hangulatnak sem tenne jót. A nagy nemzetközi intézetek szinte hónapról hónapra viszik lejjebb a globális növekedési előrejelzéseiket, miközben fokozódó kockázatokról beszélnek.

Kína lassul, a nyersanyagexportőr feltörekvő gazdaságok az alacsony világpiaci árak miatt szenvednek, miközben a piac annak sem igen akar hinni, hogy az Egyesült Államok kellően jó bőrben van egy bátor kamatemelési ciklushoz. A recessziós veszéllyel küzdő Japán, illetve a migrációs válsággal próbára tett Európa hiába önti a pénzt a gazdaságába, igazán biztató eredményeket még nem tudtak felmutatni. Ebben a környezetben a társadalmi elégedetlenség számos formában bukkant fel az utóbbi időszakban, sokan még Donald Trump színre lépését is ebbe a mintába illesztik bele.

Kína, olajárak, feltörekvő gazdaságok, Fed, defláció, Japán, migráció, terrorizmus, Trump - soroljuk a szlogeneket, a befektetők homloka pedig egyre ráncosabbá válik. Pont még egy Brexit hiányozna nekik. A társadalmi és gazdasági feszültségek sosem tesznek jót a tőkepiaci hangulatnak, márpedig a válság, a lassú korrekció, a munkaerőpiac krízise miatti elégedetlenség láthatóan újabb és újabb megjelenési formában jut a felszínre.

Az hagyján, hogy a Föld gömbölyű

A Brexit gazdasági hatásai éppen azért nehezen kiszámíthatóak, mert nem lehet tudni, hogy mennyire mutat túl a közvetlen hatásain, ha a britek elutasítják az Európai Uniót. Szimbólumát jelenti-e ez Nagy-Britannia szétesésének, az Európára váró jövőnek, a világgazdaság társadalmi és gazdasági problémáinak? Mi következik ebből a vállalkozások beruházási kedvére, a tőkepiaci befektetők kockázatvállalására, a növekedési kilátásokra vonatkozóan?

Lehet, hogy ennek megismerésére nem kell majd két évet várni.
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
walmart_getty