Megtagadhatják a britek a családi pótlékot az EU-s gyerekektől
Gazdaság

Megtagadhatják a britek a családi pótlékot az EU-s gyerekektől

MTI
A brit hatóságoknak jogukban áll megtagadni, hogy családi támogatást fizessenek az európai uniós társállamokból érkezett munkavállalók nem Nagy-Britanniában élő gyerekei után - mondta ki keddi ítéletében az Európai Unió Bírósága. A vitás ügyet még az előző Európai Bizottság vitte a Bíróság elé, de közben egy idei uniós csúcson lényegében már a mostani ítélettel összhangban döntöttek David Cameron brit kormányfő szorgalmazására.
Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást indított Nagy-Britannia ellen, mert meglátása szerint hátrányos megkülönböztetésnek számít és sérti a személyek szabad mozgásának elvét a brit szabályozás, amely előírja annak ellenőrzését, hogy bizonyos szociális ellátások - köztük a családi támogatás és a gyermekek után járó adójóváírás - kérelmezői jogszerűen tartózkodnak-e az országban.

Keddi ítéletében a luxembourgi székhelyű bíróság elutasította az Európai Bizottság keresetét, és kimondta: nincs akadálya, hogy a szociális ellátások nyújtásakor a gazdaságilag inaktív uniós polgároktól is megköveteljék, hogy a fogadó tagállam területén tartózkodjanak, jogszerűen.

Mint írták, ennek megfelelően Nagy-Britannia megkövetelheti, hogy

a családi támogatások és a gyermekek után járó adójóváírás kedvezményezettjei az ezen államban való tartózkodás jogával rendelkezzenek.

A törvényszék a hátrányos megkülönböztetésről szóló érvek kapcsán megállapította, hogy a nagy-britanniai tartózkodás jogára vonatkozó feltételek valóban egyenlőtlen helyzetet teremtenek, mivel a brit állampolgárok könnyebben teljesíthetik azokat, mint más tagállamok állampolgárai.

Ez az eltérő bánásmód azonban olyan jogszerű céllal igazolható, mint a tagállami költségvetés védelmének szükségessége

- hangsúlyozta az uniós bíróság.

Az EB az ítélethirdetést követően üdvözölte a luxembourgi bírák döntését. Margarítisz Szkínász, a testület vezető szóvivője szerint a keddi ítélet egyértelmű jogi helyzetet teremt az uniós szociálpolitikai szabályok alkalmazását illetően.

Az Európai Bizottság következetesen azt képviselte, hogy az uniós mozgásszabadság elve az emberek szabad mozgásáról szól, nem a különböző tagállamok szociális segélyeihez való szabad hozzáférésről

- mondta sajtótájékoztatóján a szóvivő, aki szerint az ítélet összhangban van a februári EU-csúcson elfogadott egyezménnyel.

Elemzők szerint Szkínász nyilatkozata azt jelzi, hogy a 2014-ben felállt, új összetételű bizottság álláspontja ebben a kérdésben jelentősen eltér az előző, José Manuel Barroso vezette bizottságétól, amely megindította a kötelezettségszegési eljárást Nagy-Britannia ellen.

A más EU-tagországokból érkezett munkavállalóknak nyújtott támogatások adják az egyik fő témáját a Nagy-Britannia uniós kilépését pártoló kampánynak. Ez volt az egyik központi kérdése az Európai Unió februári csúcstalálkozójának is, amelyen egyebek mellett megállapodás született arról, hogy a nem Nagy-Britanniában élő gyerekek után járó családi pótlék összegét a jövőben lefaragják a külföldi EU-munkavállalók esetében.

A már jelenleg is a szigetországban dolgozókra az új intézkedés 2020. január 1-jétől lenne érvényes, ha a maradás hívei győzedelmeskednek a Nagy-Britannia uniós tagságáról június 23-ra kiírt népszavazáson.
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
amerikai tozsdek erosodese