Gazdaság

Már vagyonőrből is hiány van Magyarországon

Portfolio
Nagyjából 10 ezer vagyonőr hiányzik ma Magyarországról, ami a nyári fesztiválok, nagy tömegrendezvények idején különösen nagy problémát jelent - írja a Népszabadság.
Német Ferenc, a szakmai kamara elnöke a lapnak elmondta: a biztonsági cégeknek már ma jelentős fejfájást okoz, hogyan állítják majd ki a szerződésben vállalt biztonságiőr-létszámot a fesztiválokra. A cégek több helyen - főleg a Balaton környékén és Nyugat-Magyarországon - már ma is egymástól csábítják el az embereket.

Az országban 120 ezer vagyonőri engedély van kiadva, ám a tavalyi vizsgákon, amelynek elmulasztása elvileg az engedély automatikus bevonásával járna, csak mintegy 80 ezren jelentek meg, és 10 ezren halasztást kértek.

A vagyonőrök közül sokan Ausztriába mentek dolgozni, mivel ott egy rövid képzés elvégzése után magyar vagyonőr-képesítéssel is el lehet helyezkedni, nyilván jóval magasabb bérért. A fiatal biztonsági őrök között sok a pályaelhagyó is, akiket jórészt a munkaügyi központok képzetek ki vagyonőrnek, de az alacsony fizetés miatt nem hajlandóak a szakmában maradni.

A megbízók ugyanakkor egyelőre a munkaerőhiány ellenére sem hajlandók emelni a megbízási díjakon.

Részben azért, mert még nekik sincs miből többet adni, másrészt - mint szakmai szövetségeik fogalmaztak - "a piacon kapható vagyonőrök szakmai tudása ennyit ér".

Egyre nagyobb az igény a speciálisan képzett vagyonőrök iránt, akik áruházakat, sportrendezvényeket vagy éppen fesztiválokat tudnak biztosítani.

Német Ferenc sem vitatja, hogy a vagyonőrképzés gyökeres átalakításra szorul, és úgy véli, a megrendelői oldal a megfelelően képzett vagyonőröket megfizetné. Egyes nagy gyárak, például az Audi, magának képez vagyonőröket és azokat jól meg is fizeti.

Az OKJ-képzés és a ráépülő speciális oktatási formák bevezetése azonban még várat magára, noha az évek óta napirenden van. Elsőként át kellene írni a tízéves vagyonvédelmi törvényt, és le kellene törni a mai képzési rendszerben érdekelt nagy lobbierejű cégek ellenállását - írja a lap.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt