Előfizetői tartalom

Összeomlott az afrikai deviza, miután a jegybank elengedte a kezét

Portfolio
A nigériai jegybank vezető tisztségviselői már idén májusban jelezték, hogy a nigériai naira dollárhoz rögzített árfolyama óriási terhet ró a devizatartalékra, ezért rövidesen az árfolyampolitika átalakítására, a deviza gyengítésére lehet szükség. Június 20-án megtörtént az átállás lebegő árfolyamrendszerre, a naira árfolyama pedig 30%-ot zuhant az első napon. A Nordea bankház szakértői a közeljövőben további gyengülést várnak.

Június 20-i hatállyal a nigériai jegybank elengedte az ország devizájának dollárhoz rögzített, fix árfolyamát. A 2015 eleje óta a 200-as dollár-naira szint környékén rögzített árfolyamról a lebegő árfolyamrendszerre való áttérés azonban nem ment zökkenőmentesen. A hétfői dolláraukción a jegybank 532 millió dollárt adott el a kereskedelmi bankoknak, 280-as árfolyamon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés