Előfizetői tartalom

Megmondták, mi a megoldás a munkaerőhiányra

Portfolio
Részletes javaslattal állt elő a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne és kellene a hazai munkaerő-piaci problémákat kezelni. A rövidtávú eszközök között említenek például egy kormányzati programot a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására, a reálbérek differenciált emelését, a munkáltatói terhek csökkentését és a költségvetési szférában dolgozók arányának mérséklését is. A javaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárnak is eljutatták.

Milyen tényezők vezettek a munkaerőhiányhoz?A MGYOSZ kilenc tényezőt emelt ki, ami hozzájárult ahhoz, hogy munkaerőhiány alakult ki Magyarországon: A demográfiai korfa alakulása miatt a munkaerőpiacra belépő új generációk sokkal kisebb létszámúak, mint az onnan kilépők (születésszám 1953-ban 206 ezer, 1998-ban 124 ezer). Ez a tendencia a következő években is determinált. A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés