Gazdaság

Nyugtatja a külföldi munkavállalókat a Brexit-vezér

MTI
Portfolio
Boris Johnson szerint nem csorbulnak a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogai azután sem, hogy a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.
A volt londoni polgármester, aki a népszavazási kampányban a Brexit-párti - vagyis a kilépést pártoló - tábor frontembere volt, a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában megjelent cikkében úgy fogalmaz:

nem tudja eléggé hangsúlyozni, hogy Nagy-Britannia Európa része, és mindig is az marad, együttműködése az Európai Unióval "élénk lesz és még tovább élénkül" a legkülönfélébb területeken.

Johnson szerint az egyetlen változás az lesz, "és ez sem lóhalálában történik", hogy Nagy-Britannia megszabadítja magát az EU "homályos" törvényalkotási rendszerétől. A brit állampolgárok továbbra is utazhatnak, dolgozhatnak, tanulhatnak, élhetnek, vásárolhatnak lakást és letelepedhetnek az Európai Unióban. A Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok jogai ezután is maradéktalanul érvényesülnek, és ugyanez vonatkozik az EU-ban élő britekre - írta cikkében a konzervatív párti politikus, akit a brit sajtó egyöntetűen a leköszönő David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjének tart.

Boris Johnson cikke szerint Nagy-Britanniának továbbra is lesz szabadkereskedelmi kapcsolata az EU-val, és hozzáfér majd az unió egységes belső piacához.


Johnson véleménye meglepő abból a szempontból, hogy a Brexit kétéves leválási folyamata még el sem kezdődött, a tárgyalások sem indultak el. A szabadkereskedelmi megállapodás valóban az egyik lehetőség, ám egyáltalán nem az egyetlen. Amennyiben az EU kemény tárgyalópartner lesz - vannak erre fogadkozások, de mi sem vennénk rá mérget - akkor a szabadkereskedelem egyáltalán nem triviális megoldás a Brexitre.
Johnson szerint akik a kilépésre voksoltak, nem elsősorban azért tették, mert aggasztotta őket a bevándorlás; az elsődleges ok az az érzet volt, hogy az EU aláássa a brit demokráciát. A volt londoni polgármester szerint ugyanakkor a kilépésre voksolóknak el kell fogadniuk, hogy a népszavazáson nem értek el elsöprő többséget, ezért azoknak, akik részesei "e szűk többségnek", hidakat kell építeniük a bennmaradásra szavazók felé.

Johnson a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás lehetőségéről azt írta, hogy nem tapasztal tényleges vágyat erre a skót választók körében.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy a brit EU-referendum eredménye nyomán ismét napirendre került az újabb népszavazás a skót függetlenségről, és a skót kormány döntött az ehhez szükséges törvényi feltételek előkészítésének megkezdéséről. Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal.A legújabb közvélemény-kutatások szerint azonban a brit EU-népszavazás óta átfordultak az erőviszonyok. A The Sunday Post című vasárnapi skót lap megbízásából elvégzett online felmérés azt mutatta ki, hogy a skótok 59 százaléka ezúttal a függetlenségre szavazna.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
karácsony gulyás_mti