Sosem állt ennyi álláshely üresen Magyarországon
Gazdaság

Sosem állt ennyi álláshely üresen Magyarországon

Portfolio
2016 első negyedévében óriásit ugrott a versenyszférában a betöltetlen álláshelyek száma, ami arra utal, hogy a magyarországi munkaerőhiány tovább fokozódik. A KSH adatai szerint összességében több mint 50 ezer állás állt üresen az év első három hónapjában - ami bár csak alsó becslés, az elmúlt öt évben biztosan abszolút rekordot jelent.
Noha pontos adatokkal csak öt évre visszamenőleg rendelkezünk az üres álláshelyekről, valószínűsíthető, hogy azok száma idén történelmi csúcsra ért, hiszen korábban magasabb volt a munkanélküliség. Emellett az iparági konjunktúra-felmérések is azt támasztják alá, hogy sosem okozott ekkora gondot a vállalatoknak a munkaerőhiány, mint idén.

Szám szerint az iparban, azon belül is feldolgozóiparban nőtt meg nagyon a betöltetlen állások száma: itt 2016 első negyedévében több mint 15 ezer állás állt nyitva, 2800-zal több, mint 2015 utolsó negyedévében. Arányaiban így az összes álláshely 2,2 százaléka maradt betöltetlenül a feldolgozóiparban, ami az elmúlt 5 évben biztosan a legmagasabb.

Sosem állt ennyi álláshely üresen Magyarországon
Az Európai Bizottság megbízásából készített feldolgozóipari konjunktúra-felmérés is látványosan alátámasztja, hogy idén kritikus mértékeket ölt a szektorban tapaszalt munkaerőhiány. Idén már a feldolgozóipari vállalkozások több mint felénél visszafogja a termelést, hogy nincs elegendő rendelkezésre álló munkaerő.

Sosem állt ennyi álláshely üresen Magyarországon
Az IT-szektort is lefedő információ, kommunikáció ágazatban is látványos volt az üres álláshelyek számának növekedése, itt tavaly év végéhez képest 2,8 százalékról 3,5 százalékra ugrott a betöltetlen álláshelyek aránya. Szám szerint ez 600 álláshellyel többet jelent, így most 2900 áll üresen.

Valójában persze informatikusból ennél jóval többre lenne szükség hazánkban: Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos nem rég azt mondta, 22 ezer informatikai szakember hiányzik az országból, míg Vég Ottó, az Adecco Magyarország ügyvezető igazgatója a Portfolio-nak adott interjújában százezer főre becsülte az IT-szektorbeli munkaerőhiányt.

Az építőiparban is szép növekedést tapasztalhattunk, itt körülbelül 500 álláshellyel több áll üresen, mint egy évvel, illetve egy negyedévvel korábban. Másképpen: egy negyedév alatt 1,3 százalékról 1,7 százalékra nőtt az üres álláshelyek aránya.

Sosem állt ennyi álláshely üresen Magyarországon
Mindezek mellett a versenyszféra minden területén nőtt a betöltetlen álláshelyek száma. A vendéglátóiparban 1,9 százalékra ugrott az üres álláshelyek aránya az egy évvel ezelőtti 1,4 százalékról, ez az elmúlt öt évben biztosan csúcsot jelent. Az adminisztratív és szolgáltatás támogató területeken is tovább nőtt a munkaerőhiány: már az álláshelyek 2,4 százaléka, körülbelül 4200 pozíció nincs betöltve.
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mcdonald's