Gazdaság

Üzent Amerikának Putyin és Áder

MTI
Portfolio
A függetlenség napja alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök és Áder János magyar köztársasági elnök is táviratot küldtek Barack Obama amerikai államfőnek - írja az MTI.

Üzentek az oroszok

A Kreml hivatalos oldalán közzétett kommüniké szerint az orosz elnök a táviratban rámutatott: "az orosz-amerikai kapcsolatok története bizonyítja, hogy egyenrangú partneri alapon, egymás jogos érdekeit tiszteletben tartva, sikeresen meg tudjuk oldani a legnehezebb nemzetközi kérdéseket is a két ország népének, illetve az egész emberiségnek a javára".

Az orosz elnök annak a reményének adott hangot, hogy a múlt tapasztalataiból építkezve újraindul a párbeszéd az Oroszországi Föderáció és az Egyesült Államok között, ami lehetővé tenné, hogy hathatósabban lépjenek fel azokkal a fenyegetésekkel és kihívásokkal szemben, amelyekkel a nemzetközi közösség kénytelen szembenézni.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy eközben Moszkvában a kormányzó Egységes Oroszország párt ifjúsági szervezete, a Molodaja Gvargyija (Ifjú Gárda) rögtönzött kiállítást szervezett "Kivételes függetlenség" elnevezéssel. Fiatal aktivisták képeket állítottak ki az utcán, amelyeken olyan egykori államférfiak fotói (és nekik tulajdonított idézetek) láthatók, akiket szerintük az Egyesült Államok buktatott meg.

Áder János sem hagyta szó nélkül az ünnepet

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható angol nyelvű táviratban Áder János szívélyes üdvözletét fejezte ki az amerikai elnöknek és az amerikai népnek július 4. alkalmából.

A köztársasági elnök arról biztosította Barack Obamát, hogy az amerikai nép mindig számíthat Magyarországra, ha meg kell védeni közös értékeiket és szembe kell nézni korunk új kihívásaival.

Áder János hangsúlyozta, a magyarokat és az amerikaiakat régi barátság köti össze, országaik közeli szövetségesek, és a transzatlanti együttműködés további megerősítésében érdekeltek.

Hozzátette, Magyarország és az Egyesült Államok sokat nyerhet a kétoldalú kereskedelem bővítésével és az üzleti kapcsolatok erősítésével.

Áder János táviratában megjegyezte, az amerikai függetlenségi nyilatkozat elfogadása óta világszerte "jelzőfénnyé" vált a szabadságszerető emberek számára, azok az elvek pedig, amelyekért az amerikai hazafiak a függetlenségi háborúban harcoltak, egyetemes és nagy becsben tartott kinccsé váltak "mindannyiunk számára, akik szabad és demokratikus társadalomban akarunk élni".

A köztársasági elnök azt írta, a magyar emberek nagyra becsülik az amerikaiaknak a szabadság, a szabad gondolkodás és a szólásszabadság iránti elkötelezettségét, valamint az Egyesült Államok kulcsfontosságú szerepét a zsarnokság, az elnyomás és a diktatúra elleni küzdelemben.

Az államfő megemlítette az amerikaiaknak a béke és biztonság védelméhez, az erőszakos szélsőségesség elleni küzdelemhez tett elengedhetetlen hozzájárulását is. Áder János emellett üdvözölte az Egyesült Államoknak a fenntartható fejlődés előrevitelében és az éghajlatváltozás csökkentésében vállalt vezető szerepét.
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1133086819