Gazdaság

Küszöbön a kétkulcsos lengyel kiskereskedelmi különadó

MTI
Megszavazta szerda este a lengyel szejm a kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslatot, a progresszív különadó bevezetése ellen az Európai Bizottság egyelőre nem emelt kifogást. A jogszabályt még a felsőháznak és a lengyel államfőnek kell jóváhagynia.
A kormány által előterjesztett tervezet mellett az abszolút többséggel rendelkező Jog és Igazságosság (PiS), valamint 5 független képviselő szavazott, az ellenzéki képviselők többsége - a Kukiz´15 egy tagja kivételével - nem támogatta ezt.

A jogszabály szerint a szeptember 1-től bevezetendő különadó kétkulcsos lesz. A tervezet az augusztustól életbe lépő adóról szólt, mely az idén 638,1 millió zlotyt (143,8 millió eurót) érő költségvetési bevételt hozna. Az idei bevétel a parlamenti munkák során elfogadott módosítás révén a halasztással arányosan csökken, jövőre viszont a kormány bruttó 1,9 milliárd zloty (0,43 milliárd euró) bevételre számít.

A havi 170 millió zlotynál (38,3 millió euró) alacsonyabb bevételű cégeket 0,8 százalékos különadó terheli majd, az ennél magasabb bevételeket pedig 1,4 százalékos adókulcs szerint adóztatják meg. Az adómentes bevételi küszöb havi nettó 17 millió zloty(3,8 millió euró) lesz.

Wieslaw Janczyk, a pénzügyminisztérium államtitkára szerdán azt közölte a sajtóval, hogy az Európai Bizottság (EB) egyelőre nem emelt kifogást az új jogszabály ellen. A testület viszont a korábbi, január elején ismertetett, háromkulcsos adót feltételező törvénytervezet bírálta.
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
új lakás, zöld