Gazdaság

Brexit-párti politikus lett a brit külügyminiszter

MTI
Boris Johnsont, London volt polgármesterét nevezte ki Nagy-Britannia külügyminiszterévé Theresa May miniszterelnök.
Az eddigi külügyminiszter, Philip Hammond a pénzügyminiszteri tisztséget kapta, az eddigi pénzügyminiszter, George Osborne távozik a kormányból.Johnson a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb politikusa, aki a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazáson a Brexit-tábor, vagyis a kilépést pártoló kampánycsoport frontembere volt. Korábban őt tartották a szerdán lemondott David Cameron előző miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjének, de belvillongások miatt végül nem is indult az utódválasztási versenyben, amelyet a kormányalakítással szerdán megbízott Theresa May nyert meg.Nem Johnson lesz azonban a brit EU-tagság megszüntetéséről Brüsszellel és az uniós társállamokkal folytatandó majdani tárgyalási folyamat egyszemélyi felelőse. Theresa May szerda este bejelentette, hogy kormányán belül külön Brexit-minisztérium jön létre, amelyet a Konzervatív Párt egyik veterán politikusa, David Davis vezet miniszteri rangban.

Davis az 1990-es években, John Major konzervatív kormányában EU-ügyekkel foglalkozó államtitkár volt, majd a Konzervatív Párt ellenzéki időszakában az árnyékkormány belügyminiszter-jelölti tisztségét töltötte be.

Theresa May eddigi posztjára, a belügyminisztérium élére Amber Rudd eddigi energiaügyi miniszter került. Michael Fallon védelmi miniszter megtartotta e tisztségét az új brit kormányban is. Liam Fox korábbi védelmi miniszter a nemzetközi kereskedelmi minisztériumot vezeti.

Theresa May miniszterelnök kormányában a legnagyobb jelentőségű tárcák élére mindezek alapján egyenlő arányban kerültek EU-párti, illetve Brexit-támogató politikusok. Az előbbiek közé tartozik Philip Hammond, Michael Fallon és Amber Rudd, az utóbbi csoportba Boris Johnson, David Davis és Liam Fox.

A bennmaradást pártoló tábor egyik legbefolyásosabb frontembere volt ugyanakkor George Osborne eddigi pénzügyminiszter, aki szerda este bejelentette, hogy nem kíván a továbbiakban részt venni a kormányzati munkában.

Osborne-t a Brexit-párt - élén Johnsonnal - kifejezetten gyűlölte a kilépés esetére megfogalmazott, súlyos gazdasági következményeket, adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket kilátásba helyező sorozatos figyelmeztetései miatt.

Már korábban is lehetett következtetni arra, hogy Theresa May kormányában Osborne-nak nem lesz maradása. Az EU-tagságról tartott népszavazás előtt Osborne közölte, hogy ha a többség a kilépésre szavaz, akkor ő pótköltségvetést nyújt be a várható gazdasági sokk hatásainak kivédésére. May azonban a referendum után, amikor bejelentette, hogy pályázik a Konzervatív Párt vezetői tisztségére, programadó beszédében - Osborne-nak homlokegyenest ellentmondva - kijelentette, hogy nincs szükség vészhelyzeti költségvetésre, és ha ő lesz a miniszterelnök, kormánya ilyent nem is terjeszt be.

Az új miniszterelnök első nyilatkozata

Theresa May a palotából már a miniszterelnöknek járó hivatali Jaguarral tért vissza a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára, ahol közölte az összegyűlt több száz újságíróval, hogy elfogadta a királynő kormányalakítási megbízását.

Miniszterelnökként tett első nyilatkozatában az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet. Kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják.

Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti

- fogalmazott Theresa May.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nem sokkal korábban a BBC televíziónak kijelentette: Theresa Maynek arra van felhatalmazása, hogy Angliát és Walest kivezesse az Európai Unióból, mivel az Egyesült Királyság e nemzeteiben voksolt a többség a kilépésre. A skótok többsége azonban a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a bennmaradásra szavazott, így Skóciára nem vonatkozik May többször hangoztatott kijelentése, hogy a Brexit Brexitet jelent - tette hozzá.
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tobias Adrian - IMF