Olyan adót találtak ki külföldön, amit a magyar kormány is megirigyelhet
Gazdaság

Olyan adót találtak ki külföldön, amit a magyar kormány is megirigyelhet

Portfolio
India déli állama, Kerala 14,5%-os adókulccsal büntetné a hamburgereket, pizzákat, fánkokat árusító gyorséttermeket - számol be a BBC. Ez szinte csak egyetlen lépésre van a 2011-ben Magyarországon bevezetett népegészségügyi termékadótól.
Az indiai államban a kormány a napokban tett javaslatot a 14,5%-os "zsíradó" (fat tax) bevezetésére, ami a gyorsétterem-láncokat büntetheti, mint például Burger King vagy a McDonald's.

Ez sokkal inkább egy megelőző intézkedés, mivel Kerala étkezési szokásai drámaian változnak. Az emberek egyre több gyorsételt (klasszikus néven junk food) fogyasztanak és egyre kevesebb hagyományos ételt esznek

- jelentette ki Thomas Isaac pénzügyminiszter a tévécsatorna szerint. Egy friss felmérés szerint Kerala a második helyen áll az indiai államok között az elhízás tekintetében.

A Burger King nem kívánta kommentálni az új adó bevezetését, a McDonald's pedig úgy reagált, hogy még vizsgálják a javaslat részleteit.

A keralai kormány úgy nyilatkozott, hogy az új adóterhet a láncok átháríthatják fogyasztóikra, ha úgy látják jónak, azonban ez árthat eladásiknak.

Isaac Alexander egy helyi kávézó tulajdonosa úgy vélekedett, hogy az adó csak szűk termékkörre terjed ki. Szerinte számos helyi étel sokkal zsírosabb és egészségtelenebb. Mindenesetre nem gondolja, hogy rossz dolog lenne az új adó kivetése, azonban annak átfogónak kéne lennie, különben csak diszkriminatív.

Azért mert te épp pizzát vagy hamburgert árulsz, az még nem jelenti azt, hogy mások egészséges ételt kínálnak

- mutatott rá.

A BBC beszámolója arra is emlékeztet, hogy nem az indiai állam az első a világon, ahol új közteherrel küzd a kormány az elhízás ellen. Megemlítik a dán zsíradót (amit végül 2013-ban visszavontak), a magyar chipsadót és a mexikói megoldást is. Thomas Isaac pénzügyminiszter egyébként előrevetítette, hogy újabb termékekre vethetnek ki hasonló adót, így például a finomított lisztből készült élelmiszerekre és a cukrozott üdítőkre. Szerinte a zsír elleni harc csak most kezdődött.

A magyar kormány 2011-ben vezette be a népegészségügyi termékadónak nevezett új sarcot, közismertebb nevén a chipsadót. Az új terhet azok után a termékek után kellett megfizetniük a gyártóknak, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után. Ezek például a cukrozott üdítőital, az energiaital, az előrecsomagolt cukrozott készítmény, a sós snack, az ételízesítő, az alkoholos frissítő, az ízesített sör, a gyümölcsíz. 2015-től a kormány kiterjesztette az adó hatályát a kommersz szeszekre, ami miatt idén áprilisban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított, mert diszkriminatívnak találta.

Idehaza a népegészségügyi termékadó tavaly tavasszal került ismét a figyelem középpontjába, amikor a KDNP felvetette a chipsadó kiterjesztését.

Vajon a kormánypárti politikusok hallották az indiai híreket? Ha igen, akkor retteghetnek idehaza a gyorsétterem-láncok.

Ha valaki esetleg arra lenne kíváncsi, hogy egy ország a világon mennyire ellátott/fertőzött (nézőpont kérdése) gyorsétterem-láncokkal, annak ajánljuk figyelmébe az Economist rendkívül hasznos infografikáját.

Olyan adót találtak ki külföldön, amit a magyar kormány is megirigyelhet
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
mobilfizetés shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Ipar 4.0 robot