Előfizetői tartalom

A rendszer vesztesei ritkán intenek be ilyen keményen a politikai elitnek

Portfolio
A június 23-i, kilépéspártiak győzelmével zárult brit referendumon elsősorban azok szavaztak az EU elhagyására, akik a rendszer "vesztesei" voltak, vagyis alig vagy egyáltalán nem részesültek a globalizáció jólétnövelő hatásaiból - állapítja meg Darvas Zsolt, a Bruegel Intézet szakértője egy elemzésében, melyben a népszavazási statisztikákat vizsgálta meg mélyrehatóbban. A brit referendum tehát sokkal több volt, mint egy puszta véleménynyilvánítás: a csalódott emberek hangja volt, kemény lecke a globális politikai elitnek, akik a következtetéseket levonva vagy érdemi lépéseket tesznek a hátrányos helyzetűek aktív felzárkóztatására, vagy további hasonló események jöhetnek.

Közvélemény-kutatások és felmérések sora igazolta, hogy általánosságában az idősebb, kevésbé képzett, szegényebb brit állampolgárok szavaztak az Európai Unióból való kilépésre a június 23-i referendumon. Emellett földrajzi sajátosságok / szempontok is jól kirajzolódtak: Skóciában, Londonban és Észak-Írországban a bennmaradás-pártiak kerekedtek felül, Anglia...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés