Előfizetői tartalom

A tömeges kivándorlás miatt szenved az egész régiónk

Portfolio
Kelet-Európa az elmúlt negyedszázad alatt 20 millió állampolgárát veszítette el a gazdasági célú kivándorlás miatt (ez összesen felér Magyarország és Csehország teljes népességével), ami a teljes térség népességének több mint 5%-a. Ez az exodus olyan méreteket öltött, hogy lassítja a régió felzárkózását Nyugat-Európához - mutatnak rá friss elemzésükben a Nemzetközi Valutaalap közgazdászai. Elsősorban a fiatal és képzett munkaerőt szívták el a fejlettebb országok és a folyamat egyenesen szakemberhiányt okoz a kelet-európai országokban. Az IMF szakértői javaslatokat is megfogalmaznak.

Napirenden az európai migrációA menekültügy ismét a figyelem és a politikai viták középpontjába került az Európába érkező szíriai menekültek miatt. Az elmúlt 25 év szintén egyfajta gazdasági célú migrációról szólt: a kelet-, közép- és délkelet-európai országok lakói tartósan és jelentős hullámban hagyták el hazájukat Nyugat-Európát választva helyette. Ez...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái