Itt az ideje feladni a megszorításokra épülő európai vallást!
Gazdaság

Itt az ideje feladni a megszorításokra épülő európai vallást!

Portfolio
Az az egyik legfontosabb, hogy a "megszorítási vallást" feladjuk és engedjük a magán, illetve állami beruházásokon nyugvó gazdaságélénkítést - többek között emellett szállt síkra a CNBC-nek adott interjúban Matteo Renzi. Az olasz kormányfő mindezt amellett szorgalmazta, burkoltan a német kancellárnak is beszólva, hogy országa 130%-os GDP-arányos adósságrátával rendelkezik és masszív problémákat okoz az olasz bankrendszerben a nem-teljesítő hitelek állománya.
Renzi az interjúban azt hangsúlyozta, hogy ha a megszorításokra épülő gazdaságpolitika enyhülne, akkor az megváltoztatná azoknak az országoknak is az irányultságát, amelyek az EU-ból való kilépésen gondolkodnak. A CNBC cikke emlékeztet az Oxford Economics elemzésére, amely szerint 2010 és 2015 között a perifériához sorolt eurózóna tagállamokban (Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Írország) az állami kiadások évente reál értelemben 7-10%-kal csökkentek.

Az olasz kormányfő egyéként ostorozta a technokrata hozzáállású vezetőket, illetve problémamegoldást is, szerinte Európának vége van, ha ez így folytatódik tovább. Azt szorgalmazta, hogy közelebb kell hozni az embereket az európai politikusokhoz, illetve a döntéshozatalhoz, mert ha az emberek nem érzik magukhoz közel Európát, akkor minden bajukért az EU-t teszik majd felelőssé. Megfogalmazása szerint nagyon nagy probléma lesz, ha Európa nem kezeli hihetetlen ébresztőként a Brexitet.

Különösen érdekes az interjú azon része, amely szerint az olasz bankrendszer problémáit kezelhetőnek mondja (a BMPS bajait súlyosnak ismeri el), de közben más országokban szerinte komoly pénzügyi bajok vannak, illetve lehetnek. Az olasz bankok árfolyamai ma is nagyot estek:Szóba került az interjúban az októberre tervezett olasz népszavazás az alkotmány reformjáról, amelynek lényege, hogy az olasz felsőház jogait, illetve létszámát is jelentősen csorbítanák a gyorsabb, hatékonyabb törvénykezés érdekében.

Renzi abszolút biztosnak mondta, hogy az általa kezdeményezett reformot megszavazzák az emberek, de ezúttal kitérő választ adott arra, hogy lemondana-e a népszavazási kudarc hatására (korábban ezt ígérte).

Az Eurasia politikai elemzőcég korábban 60%-osra tette, hogy átmegy a reform, de az utóbbi hetekben veszített népszerűségéből a Renzi-kormány, így már nagyon kiélezettnek mondja a népszavazás kimenetelét.

Amennyiben elbukna a reform és a szenvedélyes politikus Renzi lemondásra kényszerülne, akkor az egyébként is komoly problémákkal küzdő olasz bankrendszer bajai súlyosbodhatnak, illetve elhúzódó belpolitikai bizonytalanság mellett az olasz államadósság fenntarthatóságába vetett bizalom is meginoghatna. Ez újra rontaná az eurózóna periféria országainak, illetve vele együtt a zóna és Európa egységének megítélését.
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
idős_nyugdíj_shutter
Ursula von der Leyen velemeny cikk digitalis atallas europai bizottsag 200219
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
idős_nyugdíj_shutter