Hihetetlen, de Magyarország összezárt
Gazdaság

Hihetetlen, de Magyarország összezárt

Portfolio
Egyetlen negyedév alatt eltűnt az a furcsa jelenség, mely szerint Magyarország hét régiójából csak kettőben van valódi fogyasztásnövekedés, a többiben pedig zsugorodik az életszínvonal.
Három hete írtunk arról az érdekes jelenségről, hogy a kiskereskedelmi forgalom regionális adatai szerint a magyar gazdasági növekedés csak az ország egy szűk területén érezhető, a többi helyen zajlik a leszakadás. Pontosabban arról írtunk, hogy a több médium által felkapott hírből valószínűleg semmi sem igaz.

Hihetetlen, de Magyarország összezárt
Egy kép a múltkori írásunkból: az első negyedéves adatok szerint csúnyán kettészakadt az ország.
Röviden a lényeg: akkori álláspontunk szerint sem egyéb adatainkkal, sem a múltbeli tapasztalatainkkal, és a gazdaság működéséről alkotott elképzeléseinkkel sem vág egybe a kiskereskedelmi adatok által sugallt kép. Sőt, ekkora eltéréseket az olyan statisztikai magyarázatok sem elégítenek ki, mint az online kereskedelem térnyerése, vagy a külföldiek vásárlásai.A Központi Statisztikai Hivatal a probléma kapcsán három hete óvatosan annyit közölt, hogy

2016. I. negyedévére vonatkozó adat egy előzetes adat, amelynek pontosítása - a megszokott ütemezés szerint - egy év múlva véglegesedik. Az időközben pótlólag beérkezett adatokból úgy látjuk, hogy a régiók közötti különbségek csökkenni fognak a végleges adatoknál.

Új adatok jöttek

A fentiek alapján érdeklődve vártuk a ma megjelent második negyedéves kiskereskedelmi adatokat. Ezek nem akármilyen változásokat hoztak, az alábbiakban két ábrát is mutatunk rá. Az elsőben az látszik, hogy míg az első negyedévben még óriási volt a rés az öt növekvő és a két zsugorodó régió között, addig ez a második negyedévben teljesen eltűnt, csupán Közép-Magyarország előnye maradt meg. Sőt, ahogy korábbi cikkünkben felhívtuk rá a figyelmet, a hét régió lakosai 2012-ben egyszerre szenvedték meg a recessziót, 2013-ban egyszerre lendült fel a vásárlási kedvük, 2014-ben (és 2015 nagy részében) egyszerre mutattak érdemi növekedést. És 2016 második negyedévére újra együtt mozgott az éves kiskereskedelmi dinamika. Csak idén év elején történt valami nagyon szokatlan, amit augusztus elején a korai adatközlés pontatlanságára vezettünk vissza.

Hihetetlen, de Magyarország összezárt
Az alábbi ábrán ugyanezt a jelenséget mutatjuk meg a probléma szempontjából látványosabb formában. A bal ábra az első negyedéves növekedési ütemeket tartalmazza (megegyezik írásunk első ábrájával), a jobb oldali pedig a friss, második negyedéves számokkal készült, ugyanazon a skálán. Mint látható, Nyugat-Dunántúl kiskereskedelmi forgalomnövekedése teljesen belesimul a többi régió adataiba, és Közép-Magyarország növekedési előnye is drasztikusan csökkent.

Hihetetlen, de Magyarország összezárt
Mit tudtunk meg a mostani adatokból? Egyrészt megerősödhetett bennünk az a vélemény, hogy nincs szó Magyarország kettészakadásáról, a gazdasági növekedés (régiók szintjén legalábbis) a teljes országra szétterül. Gondoljunk csak bele: az éves összevetést mutató növekedési indexek negyedévről negyedévre csak három új hónap információit tartalmazzák, kilenc hónap változatlanul a mutatóban marad. Ha komolyan vennénk, hogy az öt régióban trendszerű fogyasztáscsökkenés indult el, akkor a mostani adatok azt jelentenék, hogy egyetlen negyedév során őrült vásárlásba kezdtek az Alföldön, hogy behozzák a korábbi lemaradásukat. Ennek a mértéke egészen ésszerűtlen lenne, ha elhinnénk, hogy például az Észak-Alföldön az első negyedévben még a kiskereskedelmi forgalom 4,6%-kal alulmúlta az egy évvel korábbit, de a másodikban már 4%-kal meghaladt azt.

Van egy másik óvatos következtetésünk is. Ha most a KSH-nak sikerült (a korábbi évek mintájának megfelelően) regionálisan hasonló kiskereskedelmi indexeket mérnie, akkor nem arról van szó, hogy az első közléskor az adatok szükségképpen pontatlanok, amelyek a későbbi információk során, a revíziókkal válnak egyre megbízhatóbbakká. Sokkal valószínűbb, hogy valamilyen adathiba okozza a furcsa számokat, esetleg az, hogy a vidéki régiók vásárlásait az első negyedévben a statisztika tévedésből fővárosi forgalomként azonosította. Amennyiben ilyesmi történt, érdemes lehet a KSH-nak a revíziós gyakorlattól eltérnie, és nem egy év múlva, hanem korábban felülvizsgálni az adatokat.

Gyorsan bővül a kiskereskedelem 2016. júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,6%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, jelezte mai közleményében a KSH.

City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
brexit nicola sturgeon