Gazdaság

A termelékenység bővülése nélkül nőnek a bérek

Portfolio
A munkaerőhiány hatására jóval gyorsabban emelkedtek a reálbérek a versenyszektorban az elmúlt negyedévekben, mint a termelékenység - mutat rá munkaerő-piaci elemzésében az OTP.
Eppich Győző, a bank közgazdásza a Világgazdaságnak elmondta: empirikus adatok alapján a kapcsolatnak helyre kellene állnia, ám ezt csak a termelékenység jelentős növekedésével, vagy a reálbér-emelkedés lassulásával lehetne elérni. Az égető munkaerőhiány miatt azonban mindez rövid távon nem tud megtörténni.

A termelékenység bővülése nélkül nőnek a bérek
A szakértő rámutatott: a létszámhiány előbb-utóbb olyan beruházásokra késztetheti a cégeket, amelyekkel ki lehet váltani a munkaerőt, így helyrebillentve a bérek és a termelékenység közötti kapcsolatot. Itt olyan beruházásokra, technológiákra kell gondolni, amelyek már most elérhetőek a cégek számára, mint például az önkiszolgáló pénztárak a kereskedelemben.

Eppich Győző szerint a reálbérek és a termelékenység közötti kapcsolat lazulása nem rontja majd érdemben az ország versenyképességét, mivel az összes régiós országban munkaerőhiány jellemző, így náluk is gyorsult a bérnövekedés. Ráadásul a forint többet értékelődött le 2010-2011 óta, mint a régiós devizák, ez pedig fedezetet ad a béremelésre.

A másik csatorna, ahol helyreállhat a kapcsolat, az infláció gyorsulása. Ha a cégek bátrabban emelnek árat, az javítja a cégek profitabilitását és egyben csökkenti a reálbérek gyorsulását. Emiatt az elmúlt évek alacsony inflációs környezete után elindulhat az áremelkedés a belföldi szektorokban, aminek már láthatóak az első jelei - mutatott rá az elemző.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
koronavírus