Előfizetői tartalom

A munkaerőhiány miatt az élet is drágább lesz Magyarországon

Bár a világgazdaságban általánosságban továbbra is dezinflációs erők dominálnak, a kelet-közép-európai országok az erősödő bérnyomás miatt növekvő inflációs kockázatokkal számolhatnak 2017-ben. Mindez különösen Magyarországra igaz, ahol a vállalatok nehezen tudják kigazdálkodni a magasabb munkaerőköltségeket - írják elemzésükben a Morgan Stanley elemzői.

Az európai feltörekvő gazdaságokban mindenhol feszesedik a munkaerőpiac, a bérek és a munkaerőköltségek emelkedésnek indultak. A munkanélküliség és a bérek közötti kapcsolat (amit a Phillips-görbe ír le) ugyanakkor lazulni látszik, hiszen az alacsonyabb munkanélküliséggel nem járt egyelőre magasabb infláció, de azért még ne könyveljük el, hogy ez örökre így marad...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés