Zsiday: a felére kell csökkenteni a munkára rakódó járulékszintet!
Gazdaság

Zsiday: a felére kell csökkenteni a munkára rakódó járulékszintet!

Portfolio
Ismét határozott álláspontot fogalmaz meg Zsiday Viktor befektetési szakember blogjában a kilátásba helyezett magyar járulékcsökkentésről. Szerinte ha nem csökkentjük idehaza a járulékokat, akkor tovább tart majd a munkaerő kivándorlása. Azt is hangsúlyozza: aprólépéses maszatolásnak sok értelme nincs.

Legyünk bátrak

Zsiday Viktor, a Plotinus Nyrt. elnöke legújabb írásában síkra száll az egyszeri, nagy mértékű járulékcsökkentés mellett és egyúttal reagál azokra a véleményekre, melyek szerint a járulékcsökkentésnek nem sok haszna van a munkaerőpiac szempontjából. Ő ezzel a vélekedéssel nem ért egyet.

A Portfolio-n elindult, járulékcsökkentésről szóló vita keretében eddig megjelent cikkek:Szerinte "a hazai munkaerőpiac egyik legfontosabb jelenlegi és várhatóan jövőbeli problémája, befolyásoló tényezője a (jelentős részben képzett) munkaerő külföldre vándorlása. Ennek a legfőbb, (bár sajnos nem kizárólagos) oka az Európában elérhető magasabb bérszínvonal". Ezért szükség van a bérkülönbségek csökkentésére, vagyis a hazai bérek emelésére, amit

a kormányzat az adók és járulékok drasztikus csökkentésével tud elérni, azonban ennek fedezeteként természetesen jelentősen csökkenteni kell saját fenntartásának költségeit is.

Ha nem csökkentjük - méghozzá drasztikusan, és fontos megjegyezni, hogy itt aprólépéses maszatolásnak sok értelme nincs! - a járulékokat, akkor tovább tart majd a munkaerő elvándorlása, még szűkebb lesz a munkaerőpiac, a bérinfláció nagyon gyorsan erős árinflációt is fog okozni, és sokezer/tízezer munkavállalót örökre elveszít Magyarország. Az egységes Európában valamekkora bérkonvergencia elkerülhetetlen. Azonban az, hogy egyfajta egyensúlyi állapot (ahol nem vándorolnak ki többen) 8,5 vagy 9 millió vagy 9,5 millió lakosnál következik be, egyáltalán nem mindegy hosszú távon - magyarázza a befektetési szakember.

Zsiday Viktor véleménye szerint a hazai munkára rakódó járulékszintet értelmezhető eredmények elérése céljából nem néhány, hanem 30-50 százalékkal kell csökkenteni. Erre azonban nem lát sok esélyt.

A járulékcsökkentés közép távon nem elég

A szakértő korábban az ATV műsorában is amellett érvelt, hogy ne apró lépésekben csökkentsék a járulékokat. Ebben az esetben szerinte elmaradna az a sokkhatás, ami a bérek kifehéredését okozná. Arról is beszélt itt, hogy a magyar állam sok pénzt szed be adó- és járulékbevételek formájában, mivel sokat költ magára az állam. A magyar bürokrácián 1000 milliárd forintot kellene megspórolnia a kormánynak, ez lehetne a fedezete az egyszeri nagy járulékcsökkentésnek - érvelt.

A versenyképesség javítása érdekében van szükség a nagyarányú járulékcsökkentésre, ezt azonban az állami bürokrácia csökkentésével párhuzamosan kell meglépni - fogalmazott.

A járulékcsökkentés azonban csak egy része a versenyképességjavító intézkedéseknek, ez rövid távon szükséges. Hosszú távon az oktatás fejlesztésére és a vállalkozók közötti jogrend és bizalom fejlesztésére van szükség - magyarázta. A bizalom hiánya miatt marad el rengeteg szerződéskötés vállalkozások között - tette hozzá.

Az oktatásról szólva kifejtette: a következő évtizedekben az egészségügy, vagy épp a technológiai ipar fogja húzni a gazdaságokat. Ha Magyarország elő akar lépni egy nyugat-európai szintre, akkor ezekben kell részt vennünk. Ehhez nem lesz elég autókat összeszerelni, meg cipőfelsőrészt készíteni, erre is szükség van, de sokkal több kreatív emberre van szükségünk - mondta.

Én is azt látom, hogy a magyar államnak a képe, hogy hogyan kell növekvő pályára állítani a gazdaságot, az a 70-es, 80-as évek ázsiai modellje, a gyáriparnak a felfejlesztése. Ez azonban idejétmúlt

- vélekedett.
DSOKI20191013203
orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
török gábor
orban viktor ertekeles onkormanyzati valasztas tartlos istvan fidesz
lengyel valasztasok magas reszvetel
moszkva oroszprszag voros ter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Bevezetés a tőzsdei kereskedés és befektetés világába.
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsad.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
DSOKI20191013203