Az MNB után négy jegybanki alapítványból kap pénzt Matolcsy barátnője
Gazdaság

Az MNB után négy jegybanki alapítványból kap pénzt Matolcsy barátnője

Portfolio
Az MNB-től való távozása után igazgatóhelyettes lett az egyik MNB-alapítványnál Vajda Zita - írja a Népszabadság. Nem az eddig ismert két, hanem összesen négy helyről jár neki pénz, az alapítványok közvetett utalásaiból pedig úgy tűnik, hogy ezeket fel is veszi.
Az eddig is ismert volt, hogy Vajda Zita az MNB egyik alapítványánál (Pallas Athnéné Domus Innovationis) kuratóriumi tag lett, illetve az igazgatótanácsban van a helye az alapítvány által létrehozott Vízház Zrt-nél. A Népszabadság most azt is megtudta, hogy a Geopolitikai Alapítvány (Pageo) is foglalkoztatja Matolcsy György MNB-elnök barátnőjét. Ennek az alapítványnak igazgatóhelyettese, illetve kutató - ezt a két pozícióját május 3-tól birtokolja. Az MNB szakmai titkár pozíciójából május 2-án távozott.


A Népszabadság azt írja, hogy könnyen lehet, a kimagasló jegybanki fizetése után itt sem kell kevesebbel beérnie. A két új helyről ugyanis bruttó 1,2 millió forintot kap, a kuratóriumi tagságért pedig 555 ezer forint jár neki. Ez már több, mint a jegybanki 1,73 millió forintos havi fizetés. (A Vízház Zrt-nél kapott fizetését a lap nem tudta meg.)

A jegybanki alkalmazottak az alapítványi fizetéseket nem veszik fel, hanem jótékony célra ajánlják fel. A Népszabadság alapítványoktól kapott válaszai alapján úgy tűnik, hogy Vajda május 2-ig szintén így járt el, azóta azonban már felveszi a juttatásait. A napilap abból következtet erre, hogy az alapítványoktól kapott válaszok látványosan múlt időben fogalmazódtak.

Vajda Zita, amíg a Magyar Nemzeti Bank alkalmazásában állt, a tiszteletdíját felajánlotta a Piros Orr Alapítványnak

- áll az egyik levélben, a Népszabadság írása szerint pedig egy másik mondatban is múlt időben írnak arról, hogy felajánlotta juttatását, amikor a jegybank alkalmazottja volt.

A Népszabadság kutatókat is megkérdezett, akik szerint Vajda kutatói munkáját a magyar viszonyokhoz képest kiemelten megfizetik. Egy tanár a tanulmányt, amelynek Vajda a társszerzője volt úgy jellemzte:

Tudományos folyóirat nem közölné a szöveget, de azért nem Schmitt Pál szintje.

BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
férfi pizsamában nézi a telefonját
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1132938888