Gazdaság

Varga megint beleállt: jöhetnek a vendégmunkások

Portfolio
Magyarországnak vendégmunkásokra van szüksége - ismerte el Varga Mihály a Heti Válasznak adott nagyinterjújában, amely teljes terjedelmében csütörtökön jelenik meg.
Ahol egyelőre nincs megfelelően képzett magyar munkaerő, ott engedélyezni kell, hogy olyan országokból pótoljuk őket, amelyek kulturális-történelmi hagyományai hasonlóak a miénkhez - fogalmazott Varga Mihály a kormány gazdasági kabinetjének vezetője.

A hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy az Európai Unióból - amelyen belül szabad a munkaerő-áramlás - vagy szomszédos, harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást

- mondta.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a régió több országa ugyanezzel a gonddal küzd, de például Csehországban és Lengyelországban társadalmilag sokkal elfogadottabb az ukrán munkaerő alkalmazása - Csehországban 200-220 ezer, Lengyelországban közel 2 millió ukrán dolgozik.

Megint beleálltak

Az NGM először július elején mondta be, hogy egyetért a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által benyújtott, a munkaerőhiányt orvosolni célzó javaslat több pontjával, köztük azzal is, hogy igény esetén az EU-n kívüli országokból kell szakképzett vendégmunkásokat hívni Magyarországra.

Ezt aztán Lázár János nem sokkal később úgy kommentálta, hogy az NGM elképzelése már régóta ismert a kormányban, és azt meg is érti, tiszteletben tartja, de amíg itthon 5-6 százalékos munkanélküliség van, addig nekik, vagy a regisztrációban nem szereplő embereknek kell segíteni, nem pedig külföldről kell idehozni embereket.

Amíg itthon nincs mindenkinek állása, addig nincs igazán szükség itthon vendégmunkásokra

- mondta az egyik Kormányinfón Lázár.

Augusztus elején aztán már Varga is finomabban fogalmazott a témában. A Figyelőnek arra a kérdésre, hogy jöhetnek-e a külföldi vendégmunkások, úgy válaszolt: "nem ezt mondjuk, de segíteni szeretnénk a munkaadókat abban, hogy üres állásokra munkaerőt találjanak." Ugyanitt azt is mondta: amikor végére értünk a magyar munkaerő alkalmazásának, akkor kell megvizsgálni a külföldiek foglalkoztatását.

Nos, a Heti Válasz interjú-beharangozójából úgy tűnik, a nemzetgazdasági tárca most teljesen beleáll a történetbe. Mindez talán azt jelentheti, hogy a kormány is belátta, egyes szakmákban valóban "végére értünk" a magyar munkaerő-tartaléknak.

A munkaerőhiány orvoslása mellett egyébként az interjúban szó lesz:
  • arról, hogy le kell szoktatni a "szenvedélybeteg" magyar vállalkozókat, hogy ne csak olyan fejlesztéseket valósítsanak meg, amelyekre van EU-pályázat
  • az EU-vitáink makrogazdasági következményeiről
  • a kaszinók NAV-bekötéséről,
  • és arról is, hogy lesz-e járulékcsökkentés.
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock