Az MNB, a Fed, a BoJ és az EKB sem marad csendben a héten
Gazdaság

Az MNB, a Fed, a BoJ és az EKB sem marad csendben a héten

Portfolio
Nem kevés dolog lesz a héten, ami megmozgathatja majd a piacokat. A Magyar Nemzeti Bank, a Fed és a Bank of Japan is kamatdöntést közöl. Utóbbi két jegybank elnöke sajtótájékoztatót is tart, míg az MNB legújabb Inflációs jelentésével rukkol elő. Az EKB sem marad csendben: Mario Draghi az Európai Rendszerkockázati Testület elnökeként mond beszédet. Emellett érkeznek az első szeptemberi feldolgozóipari konjunktúra-mutatók is Európából, itthon pedig meglátjuk, az év második felétől mennyire lódultak meg a bérek.
Az MNB várhatóan nem nyúl az alapkamathoz, azonban valószínű, hogy bejelenti, decemberre milyen korlátot határoz meg a 2015 szeptembere óta irányadó eszközként szolgáló három hónapos betét állományának. A volumen szűkítésével tovább lazíthat a monetáris politikai kondíciókon, a kérdés, hogy ezt milyen mértékben teszi.

A Bank of Japantól néhányan arra számítanak, hogy a további lazító intézkedésekről való döntést még kitolják, azonban a kötvényvásárlási programjukat rugalmasabbá teszik. Mások szerint már most szerdán újabb stimulusról döntenek, és tovább vágják a negatív tartományban lévő kamatot és megnövelik az eszközvásárlási program keretét is. A Wall Street Journal csütörtöki értesülése szerint maguk a döntéshozók is megosztottak azzal kapcsolatban, hogy milyen módon lazítsanak tovább a kondíciókon.

Ami a Fedet illeti, a legutóbbi döntéshozói megszólalások fényében a Reuters által megkérdezett 100 elemző többsége decemberre várja a következő kamatemelést, konszenzusuk szerint erre 70 százalék esélyt látnak. Több Fed-elnöktől is hallhattuk azonban az elmúlt hetekben, hogy Amerika készen áll már az újabb szigorításra, de óvatosabb üzenetek is érkeztek. Sokan úgy gondolják, hogy a novemberi elnökválasztást mindenképp megvárja a Fed, ezért is tartják a decemberi ülést a legesélyesebbnek.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke most az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) elnökeként mond nyitóbeszédet a csoport első éves konferenciáján, amelyet csütörtökön és pénteken tartanak Frankfurtban.

Az OECD szerdán időközi globális makrogazdasági előrejelzését teszi közzé, amelyben felülvizsgálják a júniusi prognózisok főbb számait.

Kedden megkezdődik az ENSZ Közgyűlés 71. ülésszakának általános vitája, ahol Barack Obama, Francois Hollande, Theresa May és Alekszisz Ciprasz is felszólal.

Az MNB, a Fed, a BoJ és az EKB sem marad csendben a héten
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
nemet autoipar autogyartas