Itt a döntés: nagyon behúzzák a féket Matolcsyék
Gazdaság

Itt a döntés: nagyon behúzzák a féket Matolcsyék

Portfolio
Az alapkamat nem változott, viszont az irányadó eszköz volumene az év végére 900 milliárd forintra csökken a jelenlegi 1600 milliárdról - derült ki az MNB sajtótájékoztatóján.

Ítéletet mondtak az elemzők a jegybank újításáról

Fontos döntést ismertetett kedden a Magyar Nemzeti Bank a szokásos kamatdöntés mellett. Összességében nem ájultak el az elemzők a jegybank lépésétől. Tovább a cikkhez

Nincs napirenden a kamatfolyosó módosítása

A negatív kamatlábban én személy szerint nem hiszek, de ez nem jelenti azt, hogy a kamatfolyosó be van égetve a rendszerbe. Jelenleg nincs napirenden a kamatfolyosó változtatása, látni kell a jelenlegi intézkedések hatását. Vagyis most nem aktuális a kamatfolyosó kérdése, de nem zárható ki, hogy később napirendre kerül

- mondja Nagy Márton.

A növekedésre is hatással lehet

A mostani monetáris lazítás hatással lesz a növekedésre is, de nem az idei növekedésre, mivel a transzmissziónak is van átfutási ideje - mondja Nagy Márton.

Lazítani kell, de nem az alapkamaton keresztül

A jegybanknak nincs árfolyamcélja, ilyen tekintetben nem figyeli az árfolyamot, számunkra a stabilitás a legfontosabb. Ugyanakkor mi is látjuk, hogy a monetáris kondíciókat lazítani kellett, de ennek fő eszköze nem az irányadó kamatláb, melynek esetében szeretnénk fenntartani a tartósan alacsony szintet. Ehelyett a likviditás menedzselésével lazítunk a kondíciókon, célzottan minden olyan részpiacon csökkenni fognak a hozamok, melyek számunkra fontosak a transzmisszió szempontjából - mondja újságírói kérdésre Nagy Márton.

Jönnek a jegybanki finomhangoló eszközök!

A mennyiségi korlátozás bevezetésével egyre vonzóbb lehet a bankok számára a preferenciális betét, aminek igénybevétele eddig alacsony volt - mondta Hoffmann Mihály. Emellett a jegybanki hiteleszközök kihasználtsága okoz kockázatot a jegybank oldaláról. A kockázatok miatt finomhangoló lépésekről döntött a jegybank.

Ha tartósan a vártnál érdemben alacsonyabb vagy magasabb likviditás alakul ki, akkor a jegybank kész beavatkozni. Ebben az esetben a fölös likviditást egy betétben fogjuk lekötni, ellenkező esetben pedig swapeszközökkel fogunk forintlikviditást nyújtani a rendszernek

- hangzik el a jegybank igazgatójától. A finomhangoló lépések részleteiről október végén dönt majd az MNB.

Ezért lesz kétkörös a tender

A kétkörös tender azt jelenti, hogy első körben a bankok a limitjük függvényében nyújthatnak be ajánlatot, majd a le nem jegyzett mennyiség bekerül egy kalapba, amit szétosztanak a jelentkezők között.

Fű alatt volt egy kamatcsökkentés is

A tenderek ritkítása után azt láttuk, hogy a bankok alkalmazkodásának fő terepe az overnight betét és a tartalékszámla volt. Jelen pillanatban a túltartalékolás ugyanúgy mínusz 0,05%-on kamatozik, azonban szeretnénk ezen változtatni. Szükség volt arra, hogy megdrágítsuk a túltartalékolást, mivel több bank is elmozdult abba az irányba. Ennek eredményeként október elsejétől a túltartalékolás kamatozása 15 bázisponttal alacsonyabb lesz az overnight betétnél, ezzel ösztönözzük a bankokat arra, hogy a felesleges likviditásukat az egynapos betétben tartsák - mondja Hoffmann Mihály, a jegybank igazgatója.

Nem enged az MNB a "kettő nyolcból"

Az idén 2,8, jövőre 3%-os GDP-növekedés lehet Magyarországon - így látják a gazdasági kilátásokat a jegybank szakértői. Mindkét adat megegyezik a júniusi prognózissal, vagyis a jegybank az idei évet illetően továbbra is a legoptimistább előrejelzőnek mondható. Tovább a cikkhez

Felfelé mutatnak a kockázatok

Az év végére a jegybankmérleg szűkülni fog és a likviditás meg fog változni. A legfontosabb az volt, hogy minden esetben legalább 200 milliárd forintnyi felesleges likviditás szoruljon ki a rendszerből, hiszen ennek már érdemi hatása van a piaci hozamokra. A kiszoruló likviditás lehet ennél lényegesen magasabb is attól függően, milyen folyamatok játszódnak majd le.

A kockázatok felfelé mutatnak, nagyobb valószínűséggel 400 milliárd forintnál is több szorul ki

- szögezi le az alelnök. Nagy Márton kiemeli, hogy a mostani nem egyszeri lépés, minden negyedévben hasonló módon határozzák meg a likviditási korlátot, és szükség esetén készek azt szigorúbban is korlátozni. Vagyis a jövőben a jegybanki eszköztár része lesz a likviditás meghatározása.

Ez a cél a bankközi forgalomban

A jegybank akkor elégedett, ha a BUBOR-piacon havonta legalább 10 milliárd forintos forgalom mutatkozik - mondja a jegybank alelnöke.

Pörgeti majd a bankközi forgalmat

Az a bank, akinek nincs likviditása, de van limitje, az likviditásra fog törekedni és elhelyezni azt, mert a 0,9%-os alapkamat viszonylag magas. Az MNB arra számít, hogy nem nagyon lesznek kihasználatlan limitek. Éppen emiatt a tenderek előtt már megnövekedhet a forgalom a bankközi piacon, hiszen lesz kereslet a likviditás iránt. A tenderek után pedig lesznek olyan bankok, akiknek nem lesz elég limitjük, de marad felesleges likviditásuk.

310-ig felszúrt a forint Matolcsyék döntésére

Az S&P felminősítésének bejelentése előtti szintre, 310-re szúrt fel az euró-forint árfolyam a jegybanki döntés hírére. Az MNB év végére 900 milliárd forintig szűkíti a három hónapos betét hozzáférhetőségét, ezzel mintegy 200-400 milliárd forintot szorít ki a sterilizációs állományból, ami jórészt az overnight piacon és az állampapírpiacon keres majd helyet magának. Tovább a cikkhez

Így fog kinézni az új rendszer

A kiszorítás addig lehet hatékony, amíg van felesleges likviditás, amit ki lehet szorítani. Ez a likviditás korábban 5500 milliárd forint is volt, mára ez 1600-1800 milliárdra csökkent. A mostani 900 milliárdos célérték még ennél is lényegesen alacsonyabb.

Ha nem lehet a három hónapos betétben elhelyezni a likviditást, akkor a bankok nem tehetnek mást, mint overnight betétben helyezik el a likviditásukat mínusz 0,05%-os kamaton. Ezzel ugyan a bankok jövedelmezősége csökken, de szerintünk erről szól a monetáris lazítás, hogy a bankrendszertől a reálgazdaság felé tereljük a likviditást

- mondja Nagy Márton. Természetesen az MNB arra számít, hogy az overnight betét előtt megforgatják a bankok a pénzt, ezt megtehetik: A bankközi kamaton 0,88%-os három hónapos kamat mellett Állampapírt vesznek, melyeknek kamata szintén magasabb a mínusz 0,05%-nál Swapügylettel is kihelyezhetik, aminek az implikált kamata jelenleg 0,59% A reálgazdaságba is folyhat az összeg valamilyen hitel formájában Bármelyik is történik meg, az egyik szereplőtől a másikhoz kerül majd a pénz, majd a végén, aki már nem tud vele mit kezdeni, az overnightban helyezi el, de mindenki igyekszik majd kihelyezni - vázolja fel Nagy Márton. Szerinte a fenti négy piacon kamatleszorító erővel fog bírni a mostani lépés, ennek mértéke attól függ majd, hogyan reagál a bankrendszer.

Új mutatót vezetnek be

Új mutatót vezet be a jegybank: a sterilizációs állomány átlagkamatát is vizsgálják, ami várhatóan csökkenni fog az irányadó eszköz korlátozása miatt és elválik majd az alapkamattól - hangsúlyozza Nagy Márton. Az alelnök hozzátette, hogy az mindenképpen örvendetes, hogy a piac elfogadta, hogy a BUBOR az alapkamat alá is csökkenhet, ezzel egy monetáris lazítás érhető el anélkül, hogy az alapkamat változna.

A júniusi mérlegfőösszeg számít

Az elosztásnál a 2016 júniusi mérlegfőösszege alapján kapnak a bankok limiteket, melyeknek mértékéig igényelhetnek három hónapos betétet. Ezeket a limiteket negyedévente felül fogja vizsgálni a jegybank.

Elkezdte a sajtótájékoztatót Nagy Márton

A legfontosabb üzenet az, hogy a három hónapos betét év végi korlátja 900 milliárd forint, ezt az összeget nem haladhatja meg az állomány - mondja a sajtótájékoztató kezdetén Nagy Márton, az MNB alelnöke. Vagyis a bankoknak három hónapjuk van arra, hogy ezt a betétmennyiséget elhelyezzék. Az alelnök kiemeli, hogy az egyenletes elosztás nincs kőbe vésve, de törekedni fognak rá.

Íme, a hivatalos szöveg a jegybanki kiszorításról

A jegybank közzétette a három hónapos betét korlátozásának pontos menetrendjét és indokait. Cikkünkben ezt a közleményt ismertetjük, a kiemelések tőlünk származnak. Tovább a cikkhez

Itt van néhány részlet

A 900 milliárd forintos limit a közlemény szerint úgy jön össze, hogy a gyakorlatban csak 200-400 milliárdot szorít ki a jegybank intézkedése, azonban egyéb tényezők (például devizaswap-ügyletek) tovább szűkítik a bankrendszer likviditását. Vagyis az MNB arra számít, hogy további 300-400 milliárd forint magától is eltűnne a rendszerből az év végéig.

Nem okoztak meglepetést

A lépés nem volt meglepő, a Portfolio konszenzusában nagyjából 1000 milliárd forintos limitre számítottak az elemzők. Érdekes ugyanakkor, hogy a Bloomberg előzetes felmérésében 1500 milliárdos határt jósoltak, ahhoz képest "vastagon fogott a Monetáris Tanács ceruzája".

Itt a bűvös szám

Az októberi, novemberi és decemberi tendereken összességében elhelyezhető banki betétállomány nem haladhatja meg a 900 milliárd forintot, ez minimum 200-400 milliárd forint kiszorítását jelenti az irányadó eszközből

- olvasható a közlemény legfontosabb mondata. A közleményben kiemelik, hogy a három tenderen igyekeznek törekedni az egyenletes elosztásra, de a likviditási folyamatok függvényében eltérhetnek attól. Azt is megtudtuk, hogyan juthatnak hozzá a bankok az eszközhöz: az aukció kétkörös lesz, az első körben a mérlegfőösszeg alapján, második körben pedig a kártyaleosztás alapján határozzák meg az egyes bankok által lejegyezhető mennyiséget.

Rángatózott a forint a kamatdöntés után

Hétfő estére elkezdett visszagyengülni a forint az euróval szemben, így ismét közel került a 309-es árfolyamhoz az euró jegyzése. Délelőttre aztán 309 fölé gyengült a magyar deviza az euróval szemben, és a kamatdöntés után is erősödött néhány fillért az euró. Tovább a cikkhez

Itt a kamatdöntés

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki kamatkondíciókat - olvasható a rövid közleményben. A fontos dolgokat egy óra múlva közli az MNB, egyrészt jön a hosszabb közlemény, másrészt sajtóbeszélgetés lesz háromtól. Ekkor derül ki, hogy a jegybank miként változtatta meg az előző negyedévről az inflációs és növekedési előrejelzését. Még izgalmasabb, hogy a jegybank közli azt a limitet, amennyi három hónapos betétet az év végén még hajlandó befogadni. Ezzel a lépésével az MNB korlátozza az irányadó kamathoz kötődő jegybanki eszköz hozzáférhetőségét, ám hogy mennyire, az mindeddig nem volt ismert.

Az irányadó kamat és a kamatfolyosó - változatlanKözeleg Matolcsyék döntése, és kivételesen izgalmas is lesz

Már júliusban bejelentette Nagy Márton, hogy a negyedik negyedévtől korlátozni fogják a bankok hozzáférését az irányadó eszközhöz, ennek pontos mértékét azonban csak most ismerjük meg. Emellett most számolnak be arról is, hogy októbertől milyen módon biztosítják azt, hogy minden szereplő hozzáférjen a jegybanki eszközhöz.Közeleg Matolcsyék döntése, és kivételesen izgalmas is lesz

A legutolsó (múlt heti) statisztika szerint nagyjából 1600 milliárd forint volt az MNB eszközében, a Portfolio elemzői konszenzusa szerint ezt az év végéig fokozatosan 1000 milliárd környékére szoríthatják le. A lépés oka az, hogy a bankrendszer felesleges likviditása más eszközbe menjen, és ezzel a gazdaságban jobban hasznosuljon. Egyrészt azt várják a lépéstől, hogy a bankok további állampapírt vásároljanak, ami lejjebb szorítja majd a hozamokat, másrészt az MNB abban reménykedik, hogy a likviditás csökkentése a hitelezést is élénkíti majd.

India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
napelem magyar zoldites