Nyakunkba kapjuk Magyarország legfurcsább adóemelését
Gazdaság

Nyakunkba kapjuk Magyarország legfurcsább adóemelését

Portfolio
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette az olaj negyedéves átlagárát, amely az új szabályok értelmében befolyásolja az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét. Ezek alapján pedig adóemelésre, és egyben áremelésre készülhetnek az autósok.
Rövid közleményt és táblázatot tett közzé a NAV kedd este. Ezek szerint az ásványolaj adómértékek megállapításához szükséges, Brent napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagár a vizsgált időszakban (július 1. és szeptember 15. között) 46,551 dollár volt hordónként.

Nyakunkba kapjuk Magyarország legfurcsább adóemelését
Forrás: NAV
A nemrégiben elfogadott új adószabályok értelmében ez azt eredményezi, hogy az autósok október 1-jétől jövedéki adóemeléssel szembesülhetnek, vagyis magasabb árakkal találkoznak majd a kutakon. A júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény ugyanis kimondja, hogy az üzemanyagok jövedéki adója a kőolaj világpiaci árához kötött. Ezek szerint ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alatt tartózkodik, a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet.

Mivel most ez az eset áll fent, ezért literenként 5, illetve 10 forintos adóemelésre készülhetnek az autózók.

Akik követték a Portfolio témában megírt cikkeit, azoknak a mostani hír nem okoz meglepetést. Korábban ugyanis megírtuk, hogy jó eséllyel októbertől emelkedhet majd a hazai üzemanyagok jövedéki adója, mivel az átlagár 50 dollár alatt van és a kilátások is azt mutatták, hogy ez nem fog megfordulni. Az újfajta, olajárhoz kötött adóemelést a kormány a legutóbbi adócsomag bemutatásakor ismertette, még májusban. Akkor arra is rámutattunk, hogy a változások célja az adóbevételek stabilizálása lehet. Az üzemanyagárak a világpiaci olajárakhoz hasonlóan volatilisek, és ha esik a benzinár, csökken az áfabevétel is (a jövedékiadó-bevétel nem, ez literenként fix). Vagyis a csökkenő olajárak mellett életbe lépő magasabb jövedéki adó a kieső áfabevételeket pótolná.

Az NGM korábbi közlése szerint szerint ha ez az adóemelés az egész évben fennmaradna (ha az olajárak ezt indokolnák), akkor éves szinten plusz 20 milliárd forintos bevételt hozna a büdzsé számára. Itt érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt években látványosan hizlalták az üzemanyagok jövedéki adóbevételei a költségvetést. Legutóbb már a 12 hónapos kumulált összeg a 600 milliárd forintot közelítette.

Nyakunkba kapjuk Magyarország legfurcsább adóemelését

Három hónap múlva update

A most megállapított és október elsején életbe lépő új adómértékek az idei negyedik negyedévben lesznek érvényesek. A következő évben (január 1-jétől) esedékes adómérték megállapításához szükséges olajárat a NAV december 23-án közli.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban közölte: egy esetleges októberi jövedékiadó-emelésnek nem lesz piaci áremelő, inflációs hatása, mivel a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők kereskedelmi-gázolaj adókedvezménye is emelkedik.
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
facebook kinai elnok