Lázár: nagy dologra készül a kormány a kötvénypiacon
Gazdaság

Lázár: nagy dologra készül a kormány a kötvénypiacon

Portfolio
Orbán Viktor arra kérte Varga Mihályt, hogy decemberre vizsgálja meg a felminősítések utáni adósságfinanszírozási lehetőségeket, mert a kormány nagy dolgokra készül az államkötvény piacon - jelentette be a mai Kormányinfó tájékoztatón Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy ez akár devizakötvény nemzetközi kibocsátását is jelentheti, de konkrétumokat nem árult el.

Fontosabb részletek
  • Ősszel jelentős előrelépés várható a Paks II projekt környezetvédelmi engedélyezése terén
  • Ősszel a kormány áttekinti a magyar élelmiszerimport minőségével kapcsolatos helyzetet
  • Még idén kijelöli a kormány a dél-budai szuperkórház helyszínét és jövőre meg is kezdődik az építkezés
  • Segíteni kell az ukrajnai magyaroknak az itthoni munkavállalásban,de ez csak az ügyintézés gyorsítására szorítkozhat Lázár szerint
  • A 2024-es budapesti olimpia-rendezés esélyeit illetően óvatos Lázár, ahogy az ENSZ-főtitkári posztra való magyar jelöltállítással kapcsolatban is
  • Az október 2-i népszavazás után akár a magyar Alaptörvény is módosulhat
  • Idén már nem lesz semmi az őszre beharangozott gazdaságélénkítő csomagból, de egyébként is gyors negyedik negyedéves GDP-növekedést vár a kormány

Magyar jelölt az ENSZ-főtitkári posztra?

Erre is rákérdeztek a mai Kormányinfón, amely kapcsán Lázár azt hangsúlyozta: a V4-ek körében folyamatos az egyeztetés erről a témáról és a szomszédos partner országokkal is. Hangsúlyozta: "nem eldőlt kérdés, nem esélytelen", hogy magyar jelöltet állítsunk erre a posztra, de konkrét név, illetve érdemi további információ nem hangzott el. Ezzel a poszttal befejezzük a mai Kormányinfo lényeges témáinak közvetítését.

Szélerőmű telepítések leállítása

Arra a kérdésre, hogy miért született az a minapi kormánydöntés, hogy egyelőre további szélerőművek, szélkerekek nem épülhetnek, Lázár lényegében azt válaszolta, hogy a német tartományi viták, illetve szélkerék-telepítési ütemlassítási döntések miatt a kormány óvatos ebben a témában. Ennek oka: nem tisztázott a szélkerekek emberi környezetre gyakorolt hatása, illetve a német adatok alapján egyelőre drágább a szélerőművek által termelt áram ára, mint a nukleáris energiáé (az építési költségek bekalkulálása mellett is).

Minden számítás azt mutatja, hogy az alternatív energia drágább az atomenergiánál

- reagált arra a felvetésre, hogy a paksi projekt árameladási lehetőségeinek bővítése miatt lehetetlenítik el a szélerőművek létesítését.

Tényleg tömegével segítünk az ukrajnai magyaroknak?

Kérdést kapott arra Lázár, amire a mai Heti Válaszban mutattak rá, miszerint valóban segít-e a jogszabályi környezet megváltoztatásával az ukrajnai magyarok itthoni foglalkoztatásában a kormány. Lázár úgy reagált:

miután Ukrajna nehéz gazdasági helyzetben van, és az ott élő magyar emberek is, így miután ide jönnének, ezért segítenünk kell nekik, minden jogszabály betartása mellett. Az ügyintézés gyorsítása lehet csak a reális cél, tekintettel a kinti nehéz gazdasági helyzetre.

Lázár: lehet devizakötvény is, megvizsgálják a letelepedési kötvény rendszerét is

Az állampapírpiaccal kapcsolatos jelzések után Lázár kérdést kapott arra, hogy a devizakötvény-piacra való újbóli kilépés is felmerülhet-e, Lázár úgy reagált: minden lehetőséget mérlegelni kell és egyúttal azt is megjegyezte, hogy mindez a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos intézményrendszer felülvizsgálatára is alkalmas lesz.

Róma kiszállásával mennyivel nőttek az esélyeink?

Ezt a kérdést tette fel egy újságíró a tegnapi fejlemények alapján, Lázár pedig így reagált: "Óvatos lennék ebben a kérdésben, mert a NOB tagjai döntenek a pályázatokról." Hozzátette: "szerencsére Magyarország esélyei nem csökkennek, hanem nőnek és mi esélyesként vágunk bele a folyamatba". Azzal is kiegészítette ezt: "nem becsülném alá a két másik versenyzőt és a mellettük szóló érveket sem". A magyarországi olimpiai pályázattal összefüggésben tegnap jelent meg egy kormányhatározat arról, hogy milyen konkrét infrastrukturális fejlesztéseket tervezne a kormány.

Lázár: akár az Alaptörvény módosítása is jöhet

A legtöbb téma az október 2-i kvótareferendummal, illetve a migrációval függ össze ma is a Kormányinfón és az egyik kérdésre, hogy milyen következményekkel járhat, ha érvényes és eredményes lesz a népszavazás, Lázár úgy reagált: Akár a magyar alaptörvény módosítását is kezdeményezheti a kormány, illetve Akár az európai jogi keretek módosítását is kezdeményezheti. Orbán Viktor a mai Origo-interjúban nem mondott határozott álláspontot arra, hogy akár az EU alapszerződés módosítása nélkül is megoldódhat-e a felmerülő problémák rendezése. Csupán annyit mondott, hogy az érvényes népszavazásnak lehetnek közjogi következményei, de az előrehozott parlamenti választások lehetőségét lényegében kizárta.

A növekedési csomagból idén már nem nagyon lesz semmi

Jól halad a gazdaságélénkítő csomag összeállítása, november és december azzal fog telni, hogy társadalmi partnerek bevonásával megvizsgáljuk, hogyan tudja a kormány még jobban támogatni a magyar gazdaságot, ebben szóba kerül a járulék, a bér és az otthonteremtés kérdése.

Az átlagosnál hosszabb vitára van szükség, mert nagy jelentőségű intézkedések lesznek és meg fogják határozni az azt követő két évet

szögezi le Lázár. Ebből arra lehet következtetni, hogy az őszre beígért gazdaságélénkítő csomag az idei növekedésre már aligha lesz hatással, sokkal inkább a 2017-18-as éveket fogja érinteni.

Mire utalhatott Lázár az államkötvénypiacos mondatokkal?

Az elmúlt években az egyik meghatározó adósságkezelési stratégia az volt, hogy a lejáró devizaalapú államadósságot is forintalapú források kibocsátásával finanszírozta az állam, amelynek nyomán meredeken, mostanra 25% közelébe esett az államadósság devizaaránya. A forintalapú kibocsátás megnyomásában, kivitelezésében sokat segített az MNB Önfinanszírozási programja, amely hatalmas tőkét terelt az állampapírpiacra. Lázár fenti mondatai tehát egyrészt arra utalhatnak, hogy sok év után újra megjelenhet majd a magyar állam devizaalapú államkötvény kibocsátással a nemzetközi piacokon (nemcsak a PEMÁK- és letelepedési államkötvény kibocsátással von be korlátozott mértékű devizaforrást) másrészt vonatkozhatnak arra (és ez az első felvetéssel is összefügghet), hogy a Paks-II. projekt finanszírozása kapcsán az oroszokkal rögzített hitelfeltételeknél olcsóbb finanszírozást is elérhet magának az állam a piacokon. Erre való utalás (az orosz hitel piaci alapú forrás refinanszírozásával) már elhangzott Lázártól néhány hónapja a parlamentben, majd azóta nem lehetett róla hallani. A fentiekhez érdemes azonban hozzátenni: a legutóbbi kormányzati nyilatkozatok alapján továbbra is prioritásnak tartják a devizaalapú adósság arányának mérséklését, de ezzel együtt se zárta ki Varga a múlt heti felminősítés utáni egyik nyilatkozatában, hogy jövőre már megtörténhet euró-, vagy dolláralapú kibocsátás a nemzetközi piacokon. Jövőre mintegy 4 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, így feltehetően ennek csak egy részét finanszírozná újra devizában az állam (ha valóban erre utalnak Lázár szavai). Az, hogy Orbán decemberre várja Varga Mihálytól az adósságkezelési stratégiával kapcsolatos javaslatokat, több dologgal is összefügg: addigra már túl leszünk a Moody's november 4-i magyar országminősítésén is, amikor nagy valószínűséggel ez az intézmény is visszaemeli az ország adósbesorolását a befektetésre ajánlott kategóriába (így tehát mindhárom nagy intézménynél ez lenne a státuszunk és azt, hogy mekkora tőke mozdulhatna meg emiatt, éppen ma reggeli anyagunkban foglaltuk össze) addigra megérkezhet Brüsszelből a paksi projekttel kapcsolatos végső jóváhagyás mindkét vitás ügyben (közbeszerzés, állami támogatás), hiszen múlt pénteken Aszódi Attila kormánybiztos is bizakodóan nyilatkozott a fejleményekről hagyományosan decemberben mutatja be az ÁKK a következő évre vonatkozó adósságkezelési stratégiáját, így tehát az NGM (mint felügyelő minisztérium) felőli iránymutatás is akkora mindenképpen jó, ha megszületik.

Lázár: nagy dologra készül a kormány az államkötvény piacon

A kabinetek ülésén áttekintettük a pénteki S&P-felminősítéssel kapcsolatos adatokat és a kormány úgy látja, hogy ez a lépés "teljesen új lehetőséget nyit meg a magyar állam számára". Ezért Orbán Viktor kormányfő azt kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, hogy "az államkötvénypiac lehetőségeit megvizsgálva tegyen javaslatot december magasságában arról, hogy a felminősítésnek milyen következményei lehetnek". Lázár utalt rá, hogy amíg az országot a nagy hitelminősítők a bóvli kategóriában tartották, addig számos átmeneti intézkedés volt az adósságfinanszírozás területén. Érzékeltette, hogy a felminősítések után komolyan mérlegelik a lehetőségeket, így tehát a felminősítéseknek "praktikus jelentősége van". Kijelentette, hogy ez "egy határszakasz lesz az állampapír kereskedelemben és az államkötvénypiac területén komoly változásokat tervez a kormány." Arról is beszélt Lázár, hogy a kormány kalkulációi szerint "2,5-3,0% között lehet a gazdasági növekedés üteme az utolsó negyedévben", azaz "abszolút pozitívak az utolsó negyedévre vonatkozó várakozásaink". (Feltehetően ezért sem születik meg olyan gyorsan az idén őszre beharangozott gazdaságélénkítő csomag - szerk.)


Paks, élelmiszerek, szuperkórház

Lázár jelzése szerint: ősszel jelentős előrelépés várható a paksi kapacitás fenntartási beruházás (Paks-II.) környezetvédelmi engedélyezése terén ősszel a kormány áttekinti a magyar élelmiszerimport minőségével kapcsolatos helyzetet: nemzetközi összehasonlító munkát végez, hogy milyen minőségben kerülnek itt forgalomba élelmiszerek (pl. nagy multik által forgalmazott külföldi élelmiszerek mit tartalmaznak és ez mennyiben áll összhangban az itthoni egészségügyi szempontokkal). döntött a kormány arról, hogy indulhat az M30-as autópálya építése Miskolc-Tornyosnémeti között, amely 58 km, 207 milliárd forintos beruházás, és amelyből a kormány 15 milliárd forint felhasználását jóvá is hagyta a kormány. az új egészségügyi centrum (szuperkórház) Dél-Budán épülhet fel, még idén kijelölik a helyét és az építkezés jövőre meg is fog kezdődik.

Lázár Merkel orra alá dörgöli a tavaly szeptemberi döntését

Lázár felemlegeti, hogy a német sajtóban most az a Merkeli kijelentés kering, miszerint a kancellár a napokban (a második elbukott tartományi választás után) úgy fogalmazott: bárcsak visszaforgathatnám az idő kerekét. Lázár odaszúrt: vannak olyan politikai helyzetek, amikor ez bizony nem lehetséges, és az egyetlen megoldás az, hogy a már itt lévő 2,5 millió menekültet kiszállítják Európából és az EU által őrzött, kontrollált keretek között nagy menekülttáborokban helyezik el őket. Erről egyébként a mai Origo-nagyinterjúban Orbán Viktor is beszélt.

Nem akar kilépni Magyarország az EU-ból

Nem a Kormányinfón, hanem még a HBLF mai konferenciáján mondta Lázár az MTI tudósítása szerint, hogy Magyarország nem akar kilépni az unióból, és nem támogatja, hogy a Bizottság megbüntesse a briteket a kilépés miatt. A konferencia keretében Lázár rámutatott, hogy a világ gazdasági növekedése erősebb, mint Európáé, az unió az elmúlt tíz évben jelentősen veszített a gazdasági versenyképességéből. Eközben Kelet-Európa növekedése erősebb, mint a nyugati országoké. Míg az EU 2004-ben a világ GDP-jének 30 százalékát adta, 2015-ben 22,5 százalékát, ami látványos visszaesés.

Fél órás csúszással kezdődik a Kormányinfo

Most érkezett Lázár János közvetlenül Orbán Viktor kormányfőtől, ezért csúszott el a mai kezdés. A miniszterelnöki megbeszélés oka az volt, hogy a szombati bécsi migrációs csúcstalálkozóra egyeztessék a szükséges kérdéseket a magyar kormányzati illetékesek. Közben Szijjártó Péter külügyminiszter Washingtonban hatpontos csomagot tár a világ elé az ENSZ közgyűlésén, amelyek az ellenőrzött bevándorlásra, kontroll erősítésére, illetve a nemzetközi együttműködésre irányulnak.

Lázár mindjárt újra belekezd

A múlt pénteki pozsonyi EU-csúcs után természetesen szóba kerül majd az EU jövője, kilátásai, a kvótareferendum, de bizonyára egyéb témákkal is készül Lázár. A tegnap esti Közlönyben több fontos téma is volt, amelyről a minap születtek kormánydöntések.

Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Száz méter hosszú lesz a Parlament elé tervezett emlékmű