Gazdaság

MNB: nem lesz drágább az élet a munkaerőhiány miatt

A Magyar Nemzeti Bank nem számít rá, hogy a kialakult bérnyomás miatt gyorsuló vállalati bérköltség-növekedés a fogyasztói árak számottevő emelkedéséhez vezetne az előttünk álló időszakban - derült ki legfrissebb Inflációs jelentéséből. A Morgan Stanley elemzői ezt éppen ellenkezőleg látják.
Az MNB szerint a munkaerő-piac felől érkező inflációs hatás mérsékelt marad az előrejelzési horizonton. Mindezt részben azzal indokolják, hogy a béremelkedés és az infláció közötti kapcsolatban érdemben gyengült a válság előtti időkhöz képest.

A másik fontos érv, hogy az utóbbi időszakban a termeléshez kapcsolódó költségek, mint a nyersanyagárak és a kamatkiadások, jelentősen mérséklődtek, így a vállalatoknak lehet mozgásterük a magasabb bérek kigazdálkodására, anélkül, hogy árat emelnének.

Az általánosan alacsony inflációs várakozások mellett a vállalkozások áremelés helyett hatékonyabb termeléssel és növekvő értékesítéssel tudják javítani jövedelmezőségüket.

A jegybank szerint a megnövekedett bérköltségek akár arra is ösztönözhetik a vállalatokat, hogy fejlesszék technológiájukat, így fokozva a termelékenységet.

Londonban ellenkezőleg látják

A Morgan Stanley londoni elemzői augusztus végi anyagukban ennek pont az ellenkezőjét fejtették ki. Szerintük a közép-kelet-európai régió országai az erősödő bérnyomás miatt növekvő inflációs kockázatokkal számolhatnak 2017-ben, és ez különösen Magyarországra igaz, ahol a vállalatok nehezen tudják kigazdálkodni a magasabb munkaerőköltségeket.A MS szakértői arra számítanak, hogy a versenyképesség romlása miatt (vagyis amiatt, hogy az egységnyi munkaerőköltség gyorsabb nő, mint a termelékenység) a vállalatok áremelésre kényszerülnek majd, és különösen Magyarországon tarthatunk ettől, mivel itt - a többi régiós országgal ellentétben - a cégek nem igazán rendelkeznek pufferrel a béremelésekhez.

Versenyképesség és a főáramú elméletek

Írásában az MNB is felhívja arra az ismert tényre a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban a feszesedő munkaerőpiac és alacsony inflációs környezet hatására a reálbérek dinamikusan nőttek, amivel párhuzamosan a termelékenység nem emelkedett.

Bár a "korábbi főáramú elméletek szerint" ez a versenyképesség romlását okozza, a "legfrissebb kutatások szerint a bérek szintjének szerepe versenyképességi szempontból mérséklődött" - írják a jegybanki jelentésben.

A jegybank szerint mostanra az olyan minőségi jellemzők kerültek előtérbe, mint a munkaerő képzettsége. Az EU-n belüli erős munkaerő-piaci mobilitás mellett pedig az alacsony bérszínvonal gyorsan a képzett munkaerő szűkösségéhez, így a versenyképesség romlásához vezet. Vagyis e felfogás szerint az alacsony bérek miatt romlik - közvetetten - a versenyképesség.

Ennek némileg ellentmond, hogy az MNB itt azzal zárja a gondolatot, hogy ezeknek megfelelően "az utóbbi években a bérek szintjének szerepe versenyképességi szempontból mérséklődött".

A béreknek igen nagy szerepe van a versenyképesség szempontjából. Azokban az időkben, amikor a munkaerő-tartalék bőséges volt, az alacsony bérek a gazdasági növekedés előnyére váltak, most pedig, amikor nagyon feszes a munkaerőpiac, ez már hátrányt jelent, hiszen nem csak nálunk van fogyóban a munkaerő, hanem az unió több, nálunk gazdagabb országában is.

Ebben a környezetben a béreknek emelkedniük kell, ami így is történik, és egy ideig ki is tart még valószínűleg. A versenyképesség fenntartása itt már a hatékonyság javulásán fog múlni, amiben a képzett munkaerő (és az ehhez szükséges minőségi oktatás) mellett a technológiai innováció és fejlesztések fognak egyre nagyobb szerepet kapni.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház