Orbán: sunyi dolog lenne most az előrehozott választás
Gazdaság

Orbán: sunyi dolog lenne most az előrehozott választás

Portfolio
Az EU alapszerződésének módosítása nem feltétlenül szükséges az EU problémájának megoldásához, de ahhoz, hogy az EU egyben maradhasson, az eurózóna tagjainak meg kell egymással beszélnie a közös gazdaságpolitika felé vezető utat - fogalmazott az Origónak adott interjúban Orbán Viktor. A kormányfő szerint nincs olyan súlyos külső indok, ami miatt ha eredményes lenne az október 2-i magyar népszavazás, akkor előrehozott választásokat kellene itthon tartani. Ezt ráadásul sunyi módszernek is tartaná. Orbán újra megerősítette, hogy a két amerikai elnökjelölt közül Donald Trump megválasztása állna jobban érdekében Magyarországnak a migránspolitikában képviselt álláspontja miatt. A kormányfő élne uniós vétójogával akkor, ha a szlovákokhoz hasonlóan a magyar munkavállalókat is hátrányosan érintené a brit kilépés.
Az interjú főbb üzenetei:
 • Nem akart a népszavazás utáni várható lépésekről beszélni a népszavazás előtt, csupán annyit mondott, hogy "természetesen a népszavazásnak vannak és lesznek közjogi következményei".
 • Az európai alapszerződés módosításának tervéről nem fogalmazott egyértelműen, csupán azt hangsúlyozta, hogy a V4-ek álláspontjával esik egybe a magyar álláspont és ha a jövő márciusi római csúcsig eldől, hogy az EU reformja lehetséges az alapszerződés módosítása nélkül is, akkor ő azt fogja támogatni, hogy ne nyúljanak hozzá
 • Az eredményes népszavazást követő esetleges előrehozott választások tervét lényegében cáfolta Orbán, mert azt hangsúlyozta, hogy az emberek 2014-ben 4 évre döntöttek és a FIDESZ-KDNP is ezt vállalta el. "Ahhoz különösen súlyos külső körülménynek kell előállnia, hogy az ember ezt a vállalását ne teljesítse." "Az előrehozott választás ráadásul gyakran sunyi dolog. Ha nem egyértelmű az indok, akkor ott valami ravaszkodásnak kell lennie." "Előrehozott választásnak tehát egyértelmű, nyilvánvaló oka kell legyen. Szerintem ilyen nem áll fenn Magyarországon, mert Magyarország jó irányba halad."- fogalmazott.
 • Az október 2-i népszavazás tétjéről az egyik legerősebb állítása ez volt Orbánnak: "Ha nem utasítjuk el a kényszerkvótát, akkor egyszer csak a szomszéd házban megjelenik egy odatelepített migráns család. Vagy esetleg több is. Ismerjük az ebből következő konfliktusokat. Ha van kötelező kvóta, van széttelepítés is, és ez minden magyar települést érint."
 • Az eurózóna egy jól kidolgozott elméleti modell alapján épült fel, mélyült, "Mára azonban elakadt, és nem látom, innen hogyan fogják kimozdítani. Hogyan haladnak tovább a közös pénz után a közös gazdaságpolitika felé? Hiszen egy monetáris uniót nem lehet fönntartani, ha mögötte nincsen közös gazdaságpolitika, közös költségvetési politika, és nincs közös felelősségvállalás a különböző országokban felhalmozott költségvetési hiányokért és államadósságokért. Ezt a lépést láthatóan az eurózónában lévő államok nem akarják, vagy nem képesek meglépni."
 • A fentiek miatt úgy fogalmazott: "Ezért a legnagyobb problémát ma az Európai Unió jövője szempontjából az eurózóna továbbfejlődésének az elakadása jelenti. Ebben mi vétlenek vagyunk, mi ezen kívül vagyunk, és nem is tudunk segíteni a megoldásban."
 • Ellentétbe állítva a fentiekkel és a 2020 körülre meglebegtetett magyar eurótagsággal, úgy fogalmazott: "És létezik az eurózónán kívüli része az Európai Uniónak, amely köszöni szépen, jól érzi magát. Érdekes módon, akik kívül vannak, azok sikeresebbek. Bár Németország, Franciaország és Spanyolország gazdag országok, de fejlődésüket tekintve a legdinamikusabb országok már nem az eurózónában vannak, hanem azon kívül. Nem is nagyon vágyódnak oda, mert mi értelme lenne egy dinamikus gazdasági fejlődést felcserélni egy eurózónán belüli stagnálásra."
 • Az, hogy az Európai Unió "egyben marad-e, vagy sem, leginkább azon áll vagy bukik, hogy az eurózóna képes lesz-e megoldani a saját problémáit."
 • Az EU egyben maradása témájában úgy fogalmazott: "Nem akarok Európai Egyesült Államokat, de híve vagyok az európai együttműködésnek. ... Az EU érdekében tett javaslatnak gondolom a közös hadsereget, mert erősen összefoghatja azokat az országokat, amelyek ebben részt vesznek. De nem szeretném, ha mindez valamiféle Európai Egyesült Államokhoz vezetne."
 • Az amerikai elnökválasztás kapcsán problémaként említette (Clinton politikájára célozva), hogy "az a külpolitika, amely demokráciát akar exportálni, nem működik. Ráadásul miután a Közel-Keletet, tehát a mi világunkhoz közeli térséget destabilizálták, ez számunkra veszélyes is. Ha nem destabilizálták volna, akkor migránsválság sem tört volna ki, és ma Európa nem szenvedne ettől a kulturális identitását is veszélybe sodró, tömeges népvándorlástól."
 • Tovább víve a gondolatot azt hangsúlyozta: "Mi, magyarok, európaiak abban vagyunk érdekeltek, hogy olyan amerikai külpolitika legyen, amely nem akar demokráciát exportálni, és nem destabilizál térségeket, illetve migránsügyben határozottan az állami szuverenitások helyreállítását szorgalmazza. Trump úr erről beszél, Clinton asszony pedig annak a folytatásáról, amitől mi most Európában szenvedünk."
 • Orbán a nagyon feszült nyugat-orosz viszony kapcsán azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a feszültségenyhülés, sőt a jó baráti viszony lenne az érdeke, hogy mindkét irányba jól tudjunk kereskedni. "A dolgok mostani kedvezőtlen állása a magyar külkereskedelmi mérleg számain is látható. Az viszont bravúr, hogy az ázsiaiak belépése miatt a magyar külkereskedelem rekordokat dönt évről évre, dacára annak, hogy az orosz lehetőségek a szankciók miatt összezsugorodtak" - fogalmazott.
 • Arra a felvetésre, hogy a szlovák miniszterelnök előrevetítette: ha az unió és az Egyesült Királyság kilépési tárgyalásainál olyan döntés lenne, ami korlátozná a szlovákok munkavállalását Angliában, akkor ők meg fogják vétózni. Orbán úgy reagált, hogy "Mi azt gondoljuk, hogy a V4-eknek közösen kell fellépniük, és a V4-eken belül Fico miniszterelnök úr álláspontja támogatást élvez", azaz támogatná a vétót.
 • A Mengyi-ügy kapcsán csak azt hangsúlyozta Orbán, hogy nem ment ki közpénz az uniós pályázat kapcsán, mivel visszavonták azt, de arról nem, hogy a vádak szerint "alkotmányos költség" címén 10 millió forintnyi pénzt átvett a fideszes politikus. Erre csak annyit mondott a kormányfő, hogy "A képviselő úrnak meg helyt kell állnia saját magáért, tehát amivel vádolják, arra egyértelmű és világos választ kell adnia a bűnüldöző szervek számára."
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Száz méter hosszú lesz a Parlament elé tervezett emlékmű