Gazdaság

Jól kioktatták a Brexit vezérét a németek és a franciák

MTI
Portfolio
A Lisszaboni Szerződés másolatát ajánlotta fel Boris Johnson brit külügyminiszternek a német és a francia pénzügyminiszter. A kioktató jellegű gesztus Johnson szokásosan fésületlen nyilatkozatára volt reakció - de nem biztos, hogy telibe talált.
Wolfgang Schäuble és Michel Sapin ezt a sajátos választ adta pénteken a német és a francia pénzügyminiszter Boris Johnsonnak a Sky News brit hírtelevízióban tett kijelentésre. A két pénzügyminiszter maró gúnnyal söpörte félre Johnsonnak azt az állítását, hogy nincs összefüggés az Európai Unió egységes belső piacához való hozzáférés és az unión belüli szabad mozgás biztosítása között.

Az EU-ból történő bírt kilépés egyik legfőbb hívének számító külügyminiszter nyilatkozatában "komplett baromságnak" nevezte az erre vonatkozó uniós álláspontot, amelynek lényege, hogy az EU egységes piacához való hozzáférés előfeltétele a négy szabadságelv - köztük a személyek, illetve a munkaerő szabad mozgása - tiszteletben tartása.

Wolfgang Schäuble német és Michel Sapin francia pénzügyminisztert egy berlini konferencián kérdezték pénteken Johnson kijelentéséről. A két miniszter először összekaccsintott, mielőtt a szókimondásáról híres Schäuble meglehetősen szarkasztikusan válaszolt.

"Csak azért néztünk egymásra, mert hozzászoktunk ahhoz, hogy nagy tiszteletben tartjuk a külügyminisztereket" - kezdte válaszát a német pénzügyminiszter. Úgy folytatta: "Örömmel elküldjük Őfelsége külügyminiszterének a Lisszaboni Szerződés egy másolatát". A brit külügyminiszter így utána tud olvasni annak, hogy van összefüggés az egységes piac és az Európai Unió négy alapelve között - fogalmazott.

Schäuble felajánlotta azt is, hogy francia kollégájával szívesen elutazik Londonba, hogy - amennyiben Johnsonnak további felvilágosításra van szüksége - "a mi jó angoltudásunkkal a segítségére legyünk."

A francia pénzügyminiszter a maga részéről leszögezte, hogy az Európai Unióban négy alapvető szabadságelv (az állampolgárok, a szolgáltatások, a tőke és az áruk szabad mozgása) oszthatatlan. Tehát ha valaki Európa része akar lenni, a négy szabadságelvet egységesen kell tiszteletben tartania - hangsúlyozta Michel Sapin.

Vagy mégsem

Az Európai Unió hangsúlyozza ugyan a négy szabadságjog szétválaszthatatlanságát, de az sem az elméletben, sem a gyakorlatban nem egyértelmű. Az európai integráció a fejlődése során keresztülment a szabadkereskedelmi övezet, illetve a vámunió szakaszain anélkül, hogy az árupiacon kívül a többi területen érdemi liberalizáció valósult volna meg. De enélkül is nyilvánvaló, hogy elméletileg nincs akadálya a Brexit után hasonló együttműködésnek - amennyiben persze erre van politikai akarat.

Ennél is érdekesebb, hogy az Európai Unió esetében ma is ismert négy olyan modell, ami a nem EU-tagokkal való gazdasági kapcsolatokat rendezi. Ezek mindegyike valamilyen módon megbontja a szabadságjogok egységét - két modell pedig olyan szellemben teszi ezt, ahogy azt a britek is szeretnék:

  • Nagy-Britannia megpróbálhat részese lenni az európai szabadkereskedelmi megállapodásnak, például Norvégiához hasonlóan. Ugyanakkor ez a lehetőség éppen a britek számára kedvezőtlen megoldást jelenti, nevezetesen a közös piachoz való hozzáférés ára a nyitott munkaerőpiac - no és a költségvetési hozzájárulás.
  • Kicsivel lazább kötődést jelentene a svájci megoldás, ami azonban már éppen a közös piachoz való egyenlő hozzáférést zárja ki, vagyis ez a létező legrosszabb lehetőségnek tűnhet a britek számára.
  • A legtávolabbi megoldás az lenne, ha kanadai mintára a britek egy "sima" szabadkereskedelmi megállapodást kötnének az EU-val. A kanadai megállapodás a friss hírek szerint meglehetősen közel állna a szabad árupiachoz, legalábbis egy mai nyilatkozat alapján az összes vám eltörlését jelentené (ebben azért nem vagyunk annyira biztosak).
  • A legérdekesebb példa Törökország. A törökök ugyanis úgy élvezik az árupiacra való belépés előnyeit, hogy eközben szinte minden más szempontból önállóak tudnak maradni. A Bloomberg ábráján is látszik, hogy számukra teljesen külön kategóriát kellett gyártani. Sok szempontból ez lehet a britek álma. A törökök ugyanis éppen azt az aszimmetrikus lehetőséget kapják meg, amit a britek is szeretnének: hozzáférést a közös árupiachoz, és önállóan szabályozható munkaerőpiacot. Ugyanakkor a török helyzet annyiban nagyon más, hogy oda nem áramlik jelentős munkaerő.


Jól kioktatták a Brexit vezérét a németek és a franciák
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
amerikai tozsdek erosodese