Magyarország csúnyán leszerepelt a versenyképességi rangsorban
Gazdaság

Magyarország csúnyán leszerepelt a versenyképességi rangsorban

Portfolio
Magyarország hat helyet rontott a globális versenyképességi ranglistán, így jelenleg a világ 69. legversenyképesebb gazdasága és a 28 tagú Európai Unió 25. legversenyképesebb tagállama - derül ki a World Economic Forum (WEF) szerdán megjelent felméréséből. Hazánk versenyképességi pontszáma 4,2 pont, ami minden idők legrosszabb eredménye. Kelet-európai versenytársaink közül Magyarország versenyképessége romlott a legjobban. Szerkezetileg a magyar versenyképesség leginkább a bolgár-román pároshoz hasonlít, de közel áll hozzánk a horvát struktúra is. Ezekre a tagállamokra általában a rossz versenyképességi alapok jellemzőek: intézményrendszer, infrastruktúra és egészségügy.

A korrupció fojtja meg Magyarországot

A magyar versenyképesség gyengeségei a versenyképességi struktúra két végén találhatóak: az intézményrendszerben és az innovációs képességben. Ezen kívül kisebb mértékben ugyan, de gondok vannak az infrastrukturális ellátottsággal, valamint a pénzpiaccal is - olvasható a Kopint-Tárki közleményében, akik a magyar kutatást csinálták.

Versenyképességünkben nyolc olyan pont is van, amelyek a világon a legrosszabbak között vannak. Ebből négy található az intézményrendszer kategóriában. Jelen felmérés alapján intézményrendszerünk és egyben versenyképességünk legnagyobb problémája, hogy a kormányzati döntések során a kivételezett vállalkozások jelentős előnyt élveznek. A kormányzati döntéshozatal nem átlátható, a tulajdonjogok tiszteletben tartása problémás és a vállalati magatartás etikájával is gondok vannak.Magyarország csúnyán leszerepelt a versenyképességi rangsorban
Innováció kategóriában is intézményi problémák állnak fenn. A felmérés szerint a kormányzat nem ösztönzi megfelelően a tudományos kutatást, valamint a fejlett technológiák beszerzését, pedig a magyar kutatóintézetek valamint technológiai vállalatok minősége a világátlag felett van (igaz a világ tudományos elitjétől még is távol esik). Az egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok közötti együttműködések pedig nagyon gyengék. Ennek egyik folyománya, hogy a vállalatok technológiai kapacitása elmarad a világszínvonalhoz képest, pedig ha saját fejlesztéssel nem is, de know-how vagy licenc vásárlással fel tudnának zárkózni a jelenlegi technológiai világszínvonalhoz.

Komoly gondok vannak a hazai pénzpiaccal. A vállalatoknak csupán elenyésző része képes és hajlandó a tőkepiacról forrást bevonni. A vállalkozások döntő többsége továbbra inkább banki hitelből jut forráshoz, nemzetközi összehasonlításban még mindig magas kamatok mellett.

Magyarország csúnyán leszerepelt a versenyképességi rangsorban
Ahogy a fenti táblázatban látjuk, Magyarország a tizenkét mutatóból négyben is a leggyengébb, akárcsak Horvátország. mellettünk csak Románia "büszkélkedhet" két mutatóban a legrosszabb osztályzattal, és számunkra szomorú, hogy semmiben nem vagyunk a legjobbak.

A több gyenge pont ellenére vannak olyan strukturális elemek a magyar versenyképességben, amelyek feljebb "húzzák" pontszámunkat. Ezek a mutatók kizárólag a makrogazdasági indikátorok témakörébe tartoznak.

A lakosság GDP arányos megtakarításai magasak, továbbá igen jók az államháztartási, szintén GDP arányos, mutatószámok. Ezen kívül az infláció alacsony, ami ugyan globális összehasonlításban jónak számít, ám regionálisan és helyi szinten igen károsnak mondható a defláció. Jó pont azonban, hogy az árak növekedésének várható megindulása után sem lesz magas infláció.

A GDP arányos 75% körüli államadósság globális összehasonlításban sem mondható túl jónak, azonban számos fejlett országban ennél jóval magasabb szint mellett működik a gazdaság, így összességében az államadósság csökkenés pozitívan hat versenyképességünkre.

Magyarország versenyképessége a szűken vett régiónkkal összehasonlítva sajnos kifejezetten rossz. A 12 versenyképességi mutatóból 4 legrosszabb is hazánkhoz tartozik, ezek közül pedig egészen kirívó az intézményi háttér gyengesége, amely világviszonylatban is rossznak számít.

Átlagosan a magyar intézményi háttér több mint fél ponttal rosszabb, mint a régió többi országában. Relatíve azonban mégsem az intézményi háttér a leggyengébb Magyarországon, hanem a felsőoktatás és szakképzés színvonala és a vállalatok technológiai intenzitása. Ezekben a versenyképességi pillérekben átlagos lemaradásunk 1,5 pont.

A régióban egyértelműen Csehország számít a legjobbnak versenyképesség szempontjából, amit Szlovénia követ, igaz ez utóbbi esetében már vannak régiós szinten is gyenge pontok.

A Kopint-Tárki néhány éve már megjegyezte, hogy a magyar versenyképesség leszakadni látszik Csehországtól és Lengyelországtól, és inkább a régió déli országaihoz közelít. A mostani felmérés ezt látszik beigazolni.

Továbbra is Svájc az élen

2016-ban, ahogy korábban is, a világ legversenyképesebb állama Svájc, amit Szingapúr és az Amerikai Egyesült Államok követ, így a dobogón nincsen változás. A rangsor első harmadát nagyrészt európai országok és más OECD tagállamok dominálják, de előkelő helyen szerepelnek a gyorsan növekvő felzárkózó országok is úgymint Kína (28.), India (39.) vagy Oroszország (43.).Magyarország csúnyán leszerepelt a versenyképességi rangsorban
Az új EU tagállamok közül öt található a lista első harmadában, míg a maradék nyolc a második harmadban található együtt a feltörekvő balkáni államokkal, valamint a relatíve fejlett afrikai és dél-amerikai országokkal.

A lista utolsó harmadában olyan, jellemzően fejlődő, gazdaságok kerültek, ahol az intézményrendszerben komoly problémák vannak. Összesen két európai ország található a lista ezen felén, Moldova (100.) és Bosznia-Hercegovina (107.).

A jövőben a gazdasági versenyképesség még nagyobb hangsúlyt fog kapni, mivel a jelenlegi nemzetközi környezet (geopolitikai feszültségek, pénzügyi instabilitás, magas adósságszintek), egyáltalán nem növekedésbarát. Mindazonáltal a negyedik ipari forradalom új lehetőségeket teremt a gazdaságok számára. Új potenciális növekedési lehetőségek jelentek meg a biotechnológia, mesterséges intelligencia, robotika és az informatika területén. A jövőben azok az országok lesznek sikeresek, amelyek magasabb szinten tudnak integrálódni a nemzetközi munkamegosztásba és beszállítói hálózatokba (értékláncokba) valamint jobban ki tudják használni innovációs kapacitásukat.

Az NGM reakciója a versenyképességi adatokra itt olvasható:
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház