Zsiday a magyar versenyképességről: lerohadt Trabant vagyunk
Gazdaság

Zsiday a magyar versenyképességről: lerohadt Trabant vagyunk

Portfolio
Félrevezető az NGM érvelése, amivel a magyar versenyképesség romlását mutató World Economic Forum elemzésére reagált - vélekedik Zsiday Viktor blogbejegyzésében. A befektetési szakember szerint a minisztérium olyan eredményekkel példálózik, amelyek nagyrészt a ciklikus fellendülésnek köszönhetők, közben azonban a strukturális tényezők folyamatosan romlanak, mindez pedig ahhoz vezethet, hogy ha megszűnik a hátszél, akkor az egész gazdaság lefulladhat.
Ma tette közzé a World Economic Forum a legfrissebb versenyképességi rangsorát, melyen Magyarország a 69. helyre csúszott vissza, ami minden idők legrosszabb eredménye. Eközben régiós versenytársaink (és más, harmadik világbeli országok) teljes sebességgel húznak el mellettünk.A Nemzetgazdasági Minisztérium sem hagyta szó nélkül a dolgot: szubjektívnak nevezte a rangsort, ami torzítja a gazdaság valós helyzetéről kialakult képet, az úgynevezett "kemény" adatok (növekedés, foglalkoztatottság, államadósság, költségvetés) ugyanis számottevő javulást mutattak az elmúlt években, aminek érződnie kéne a rangsorban elfoglalt helyünkön is.Zsiday Viktor blogján a tőle megszokott, éles hangvétellel reagált a legújabb versenyképességi adatokra, illetve az NGM reakciójára. Szerinte a gazdaságpolitikusok láthatóan nem értik a magyar versenyképesség folyamatos romlásának hosszú távú hatásait, legalábbis erre utal a minisztérium által megfogalmazott reakció.

Zsiday úgy véli, hogy azok az eredmények, vagyis a "kemény" makrogazdasági adatok, amire az NGM hivatkozik, egy ciklikus fellendülésből adódnak, közben azonban a strukturális környezet folyamatosan romlik, amit a rangsor is igazol.

Kedvenc hasonlatom a lerohadt Trabant a magyar gazdaságra: semmi ereje nincs, de azért erős hátszélben az érdi lejtőn ez is gyorsan robog, lobog a szél, fújja a hajunk, maxira tekerve a Sláger Rádió, látszólag minden oké.

- írja Zsiday.

A Trabantot a versenyképességi rangsor alapján "szép lassan Velorexre cseréljük", de addig nem fogjuk érezni ennek a hatását, amíg a külső körülmények kedvezők, vagyis folynak befele az EU-s pénzek, a globális gazdaság pedig stabil. Viszont ha ez a lejtő véget ér, a hátszél megszűnik, a helyzet rosszra fordul, a külső, "európai támogatás nélkül a hazai gazdaság azonnal lefulladna", amivel csúnya véget érne a látszólagos sikertörténet.

A hazai gazdaság benne van a hét bő esztendőben, de a mutyiszféra térnyerése azt mutatja, hogy a versenyképességi lecsúszás valós, és a hátszél elmúltával komoly következményei lesznek. Van 2-3 évünk, hogy fordítsunk ezeken a folyamatokon, különben ismét olyat csattanunk majd, mint 2009-ben vagy 1994-95-ben.

- zárja bejegyzését a szakember.

Zsiday Viktor a globális megtakarítási piac aktualitásairól tart előadást az október 27-ei Portfolio Öngondoskodás 2016 konferencián. Regisztráljon Ön is!
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas