Nagyot szívnak az autósok a furcsa adóemelés miatt, már szombattól
Gazdaság

Nagyot szívnak az autósok a furcsa adóemelés miatt, már szombattól

MTI
Portfolio
Emelkedik bruttó 6,35 forinttal a 95-ös benzin, és 12,70 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szombattól a jövedékiadó-szabályozás változása miatt - tudta meg az MTI piaci forrásokból.
Az emelkedéssel a benzin átlagára 339-340 forintra, a gázolajé 345-346 forintra nő.

A kivételesen szombatra időzített emelés hátterében a nyáron elfogadott törvény áll. Ez az olaj árfolyamához kötötte az üzemanyagok jövedéki adómértékét, még pedig úgy, hogy ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alatt tartózkodik, a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet. A NAV a múlt héten tette közzé a negyedéves átlagos olajárat, ami meghatározza az adó mértékét.

A szombattól életbe lépő áremelkedés ezt az adóemelést tükrözi: a Mol lényegében teljesen áthárítja az adóemelést, az új árakban érvényesíti a plusz jövedéki adó mértékét és az arra rakódó áfát is.

Miért kell ez az egész?

Az újfajta, olajárhoz kötött adóemelést a kormány a legutóbbi adócsomag bemutatásakor ismertette, még májusban. Akkor arra is rámutattunk, hogy a változások célja az adóbevételek stabilizálása lehet. Az üzemanyagárak a világpiaci olajárakhoz hasonlóan volatilisek, és ha esik a benzinár, csökken az áfabevétel is (a jövedékiadó-bevétel nem, ez literenként fix). Vagyis a csökkenő olajárak mellett életbe lépő magasabb jövedéki adó a kieső áfabevételeket pótolná. Azt is fontos megemlíteni, hogy a tételes jövedéki adóra még hozzáadódik az erre vetülő áfa is.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője az MTI-nek korábban azt nyilatkozta az olaj árfolyamkilátásával összefüggésben, hogy a jövedékiadó-törvény módosítása értelmében negyedévente változik az adó szintje, így "teljesen mindegy", hogy 50 vagy 60 dollár lesz az olajár novemberben, december 31-ig biztosan magasabb jövedéki adóval kell számolni az üzemanyagáraknál.

Megjegyezte, a kontraciklikusság miatt nem szerencsés az új adózási rendszer, mert egy esetleges 60-70 dolláros olajárnál (ha az adott negyedéven belül emelkedik idáig az árfolyam - a szerk.) is ugyanúgy rajta marad az adó az üzemanyagokon, és mivel az olajipari cégeknek ki kell fizetniük a magasabb árat is, "gyakorlatilag még inkább megdrágul a benzin".

Előfordulhat, hogy 3 hónapon keresztül az olaj- és így az üzemanyagárak is emelkednek, de ezt még egy 5 és 10 forintos adó is sújtja, ami egyszeri emelés október elsejétől - fejtette ki. Erős ingadozás mellett ez a rendszer inkább káros, mint hasznos - vélekedett. Hozzátette, hogy a másik oldalon lassíthatja az áremelkedést, ha majd 50 dollár feletti átlagárnál csökkentik az adót, azonban ez nem biztosan fog érződni, ha a dollár megdrágul a forinttal szemben. Hangsúlyozta, ha tartósan 50 dollár fölé megy az olajár, akkor előfordulhat a második negyedévtől, hogy a korábbi, október elseje előtti mértékre csökken az adó, ehhez azonban sok minden szükséges.

Mennyivel tömjük ki az államkasszát?

Az NGM korábbi közlése szerint szerint ha ez az adóemelés az egész évben fennmaradna (ha az olajárak ezt indokolnák), akkor éves szinten plusz 20 milliárd forintos bevételt hozna a büdzsé számára. Ezek alapján az év hátralévő részében összejöhet 3-4 milliárd forintnyi plusz bevétel.

Itt érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt években látványosan hizlalták az üzemanyagok jövedéki adóbevételei a költségvetést. Legutóbb már a 12 hónapos kumulált összeg a 600 milliárd forintot közelítette.

Nagyot szívnak az autósok a furcsa adóemelés miatt, már szombattól
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
condoleezza rice