Nagyot szívnak az autósok a furcsa adóemelés miatt, már szombattól
Gazdaság

Nagyot szívnak az autósok a furcsa adóemelés miatt, már szombattól

MTI
Portfolio
Emelkedik bruttó 6,35 forinttal a 95-ös benzin, és 12,70 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szombattól a jövedékiadó-szabályozás változása miatt - tudta meg az MTI piaci forrásokból.
Az emelkedéssel a benzin átlagára 339-340 forintra, a gázolajé 345-346 forintra nő.

A kivételesen szombatra időzített emelés hátterében a nyáron elfogadott törvény áll. Ez az olaj árfolyamához kötötte az üzemanyagok jövedéki adómértékét, még pedig úgy, hogy ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alatt tartózkodik, a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet. A NAV a múlt héten tette közzé a negyedéves átlagos olajárat, ami meghatározza az adó mértékét.

A szombattól életbe lépő áremelkedés ezt az adóemelést tükrözi: a Mol lényegében teljesen áthárítja az adóemelést, az új árakban érvényesíti a plusz jövedéki adó mértékét és az arra rakódó áfát is.

Miért kell ez az egész?

Az újfajta, olajárhoz kötött adóemelést a kormány a legutóbbi adócsomag bemutatásakor ismertette, még májusban. Akkor arra is rámutattunk, hogy a változások célja az adóbevételek stabilizálása lehet. Az üzemanyagárak a világpiaci olajárakhoz hasonlóan volatilisek, és ha esik a benzinár, csökken az áfabevétel is (a jövedékiadó-bevétel nem, ez literenként fix). Vagyis a csökkenő olajárak mellett életbe lépő magasabb jövedéki adó a kieső áfabevételeket pótolná. Azt is fontos megemlíteni, hogy a tételes jövedéki adóra még hozzáadódik az erre vetülő áfa is.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője az MTI-nek korábban azt nyilatkozta az olaj árfolyamkilátásával összefüggésben, hogy a jövedékiadó-törvény módosítása értelmében negyedévente változik az adó szintje, így "teljesen mindegy", hogy 50 vagy 60 dollár lesz az olajár novemberben, december 31-ig biztosan magasabb jövedéki adóval kell számolni az üzemanyagáraknál.

Megjegyezte, a kontraciklikusság miatt nem szerencsés az új adózási rendszer, mert egy esetleges 60-70 dolláros olajárnál (ha az adott negyedéven belül emelkedik idáig az árfolyam - a szerk.) is ugyanúgy rajta marad az adó az üzemanyagokon, és mivel az olajipari cégeknek ki kell fizetniük a magasabb árat is, "gyakorlatilag még inkább megdrágul a benzin".

Előfordulhat, hogy 3 hónapon keresztül az olaj- és így az üzemanyagárak is emelkednek, de ezt még egy 5 és 10 forintos adó is sújtja, ami egyszeri emelés október elsejétől - fejtette ki. Erős ingadozás mellett ez a rendszer inkább káros, mint hasznos - vélekedett. Hozzátette, hogy a másik oldalon lassíthatja az áremelkedést, ha majd 50 dollár feletti átlagárnál csökkentik az adót, azonban ez nem biztosan fog érződni, ha a dollár megdrágul a forinttal szemben. Hangsúlyozta, ha tartósan 50 dollár fölé megy az olajár, akkor előfordulhat a második negyedévtől, hogy a korábbi, október elseje előtti mértékre csökken az adó, ehhez azonban sok minden szükséges.

Mennyivel tömjük ki az államkasszát?

Az NGM korábbi közlése szerint szerint ha ez az adóemelés az egész évben fennmaradna (ha az olajárak ezt indokolnák), akkor éves szinten plusz 20 milliárd forintos bevételt hozna a büdzsé számára. Ezek alapján az év hátralévő részében összejöhet 3-4 milliárd forintnyi plusz bevétel.

Itt érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt években látványosan hizlalták az üzemanyagok jövedéki adóbevételei a költségvetést. Legutóbb már a 12 hónapos kumulált összeg a 600 milliárd forintot közelítette.

Nagyot szívnak az autósok a furcsa adóemelés miatt, már szombattól
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
GettyImages-1128735755