Gazdaság

Érvénytelen lett a népszavazás

Portfolio


Fontosabb részletek
  • Alacsony részvétel mellett zajlott le a kvótareferendum, az érvényes szavazatok aránya 40,4% volt, messze elmaradva az érvényességi küszöbtől.
  • A NEM szavazat aránya a vártnál is magasabb, 98% lett.
  • A megjelentek 6,3%-a érvénytelenül adata le voksát.
  • Orbán Viktor miniszterelnök az érvénytelenségtől függetlenül az alaptörvény átírását ígérte.
  • Az európai sajtó inkább az érvénytelenségre, mintsem a a NEM-ek magas arányára hívta fel a figyelmet.

A népszavazás eredményeAsselborn örül

A luxemburgi külügyminiszter megkönnyebbüléssel fogadta, hogy érvénytelen lett a vasárnapi magyarországi kvótareferendum. Jean Asselborn a dpa német hírügynökségnek este azt mondta: a magyarok európaibbnak bizonyultak a kormányuknál. A szociáldemokrata politikus úgy fogalmazott, nem jó nap ez Orbán Viktor miniszterelnöknek, de nem volt rossz Magyarország és az Európai Unió számára. Jean Asselborn a többség passzív ellenállásaként értékelte, hogy a részvételi arány elmaradt attól, amely az érvényességhez kellett volna. "Remélem, hogy az EU-ban konzekvensen a magyarok többségének oldalán és a magyar kormány politikája ellen foglalunk állást" - mondta Jean Asselborn. "A magyarok megérdemlik a tiszteletünket" - jelentette ki. (MTI)

Megszólalt Orbán az érvénytelen népszavazásról

Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a vasárnapi kvótanépszavazás után, mert "az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben". Ezt maga miniszterelnök jelentette be értékelőjében. Brüsszellel is szembeszáll. Tovább a cikkhez

40% alatt az érvényes szavazatok aránya

A szavazatok 98,56 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő: Összes leadott szavazat: 3 514 632 Érvényes szavazatok száma 3 231 502, ez az összes választópolgár számának 39,80 százaléka - az igen szavazatok száma 55 729 (vagyis 1,72 százalék) - a nem szavazatok száma 3 175 773 (vagyis 98,28 százalék) Érvénytelen szavazatok száma 217 163 Ez alapján tehát a hivatalos részvétel 40% alatt maradhat. Ugyanakkor ez a számítás nem korrekt abban az értelemben, hogy a mostani érvénytelen szavazatok nem arról szólnak, hogy ezeknek a polgároknak nem sikerült kinyilvánítani a véleményüket, hanem hogy így nyilvánították ki azt.

43,3% a megjelenési arány

A 2000-es évek népszavazásai közül csak a kettős népszavazást (állampolgárság, kórházprivatizáció) kísérte kisebb aktivitás.


Népszavazás: a külföldi sajtó egyáltalán nem látja a Fidesz elsöprő győzelmét

Érvényteleníti a népszavazás eredményét az alacsony részvétel, többnyire így összegzik a mai népszavazást az első címek a nemzetközi sajtóban. Tovább a cikkhez

85,5%-os feldolgzásnál

a becsült részvételi arány 43,1% (tehát kicsit nőtt), az érvénytelen szavazatok aránya 6,1%. Budapesten 11% szavazott érvénytelenül.

Kétharmados feldolgozottságnál

A NEM szavatatok aránya 98,2%, az IGEN-re 1,8% szavazott. Az exit pollokkal szemben nem maradt az érvénytelen szavazatok aránya 5% alatt, legalábbis ennél a feldolgozottságnál 5,9%. A részvételi arány csak 42,6%, ami valószínűleg még tovább csökken majd, hiszen minden egyes érvénytelen szavazat kikerül, mivel a részvételi arány valójában az érvényesen szavazók arányát jelenti. Van egy olyan tippünk, hogy amikor Gulyás Gergely arra célzott, hogy az érvénytelen szavazatokra más jogi megoldást kell találni, éppen ennek a számítási módszernek az átalakítására gondolhatott.

A Nézőpont felmérésére hivatkozhatott Gulyás

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a népszavazáson 42 százalékos lesz az érvényes szavazatok aránya, azon belül pedig a "nem" voksok 95 százalékot tesznek majd ki. A felmérés készítői szerint "igennel" mindössze az érvényesen voksolók 5 százaléka szavaz. Ezeket a számokat küldte el a közvélemény-kutató az MTI-nek, amelyekre Gulyás Gergely is hivatkozhatott a Fidesz első megszólalásakor.

Ez a Fidesz várakozása

Az exit pollok és a részeredmények alapján a részvétel 45% körül lesz, az érvénytelen szavazatok arány 5% alatt maradt, a NEM szavazatok aránya 95% körüli többségben lesz - hangzott el Gulyás Gergely Fidesz alelnök részéről. A Fidesz alelnöke a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítók elsöprő győzelmeként értékelte a vasárnapi kvótanépszavazást az exit pollra és a részvételi adatokra hivatkozva, ám az első elemzői értelések inkább a népszavazás eredménytelenségét emelik ki. "A választópolgárok döntését (...) magunkra nézve kötelezőnek tekintjük" - mondta a politikus vasárnap este, a kvótanépszavazás lezárulta után a kormánypártok eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében. Közölte: jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad, de politikai értelemben a választók döntése "mindannyiunkat kötelez".


Lezárult a népszavazás

Minden szavazóhelyiség rendben bezárt. Már csak a végső részvételi adatokra várunk, illetve természetesen a szavazási arányokra. Utóbbiban a helyzet egyértelmű lesz, a NEM szavazatok elsöprő többsége.

Az eső és az utolsó választási mozgósítás küzd egymás ellen a 45%-ért

Az utolsó másfél órában jellemzően 4-6 százalékponttal szokott emelkedni a részvételi arány, ez alapján 45% körüli végső eredményre lehet számítani. Az eső csökkentheti, a Fidesz telefonos kampánya erősítheti a szavazási elszántságot. Az érvényességhez praktikusan szükséges, legalább 52%-os részvételre gyakorlatilag nincs esély.


Ahogyan történni szokott

15:00 és 17:30 között nagyjából az történt, amire számtani lehetett, ugyanis a korábbi szavazások időközi eredményei alapján ekkor a szavazásra jogosultak 8-10%-a szokott voksolni. Ezúttal is ez történt.


39,88%

17:30-kor ez volt a részvételi arány.

Az utolsó négy óráról

15 és 19 óra között az általunk figyelt két mintában (korábbi népszavazások, illetve 50% körüli részvételi arányú szavazások) egyaránt átlagosan a szavazásra jogosultak 15-16%-a nyilvánított véleményt. Ha most is ennyien mennének el, akkor 46-47%-os lenne a részvételi arány (mínusz az érvénytelen szavazatok). A legnagyobb rohamot a szavazókörök ebben a négy órában a 2003-as uniós referendum során kapták, csaknem 18% ment el ekkor szavazni. Ahhoz, hogy a népszavazás várhatóan érvényes legyen, ezt a teljesítményt kellene megfejelni még legalább 3%-kal.


Mire számíthatunk a 15 órás adatok alapján?

Ha a korábbi népszavazás részvételi adataiból indulunk ki, akkor azt láthatjuk, hogy a 15 órakor a részvétel (30,7%) érdemben kisebb volt, mint az egyetlen olyan népszavazáson, amikor végül a választók több mint fele elment (2008, 35,7%). A részvétel viszont kora délutánig már magasabb, mint a 2003-as uniós népszavazásnál volt, amikor végül is 45,6%-os lett a végső részével. Ez alapján úgy tűnik, hogy 46-48% körül alakulhat majd a mostani népszavazáson a szavazókörökbe elmenők aránya.


15 óráig

a szavazásra jogosultak 30,66%-a adta le szavazatát.

Budapest mellett Északkelet-Magyarország inaktívMég egy kis számolgatás

Tételezzük fel egy pillanatra, hogy (az érvénytelen szavazatok várható számával is kalkulálva) az érvényességhez szükséges 52%-os részvétel megvalósul. Ez esetben 11 óráig csak az összes szavazó 45,3%-a ment el szavazni. Vessük ezt össze az 50% körüli végső eredménnyel záró szavazások 13 órás eredményével: ez átlagosan 54,7%. Ha a korábbi népszavazások ugyanezen adatát nézzük, akkor ez az átlag 50,8. Ez egyetlen 50% feletti népszavazásnál pedig 53,3%. Vagyis bármilyen mintát választunk az összevetéshez, a mostani 13 órás részvétel alacsonynak mondható.

Nagy hajrá kell az 50%-hoz

A 13 órás adattal frissítjük azt a grafikont, amelyik az 50% körüli részvétellel lezajló szavazásokat mutatja. Ez alapján még mindig kell az élénkebb délutáni részvétel az érvényességi küszöb eléréséhez.


Mi jelent a 13 órás adat?

Azon a népszavazáson, ahol végül éppen elérte az 50%-ot a részvétel (2008-ban), 13 óráig 26,9% vett részt. Ehhez képest a mostani 23,6% érdemben kisebb. Érdekesség ugyanakkor, hogy 11 és 13 óra között abszolút értelemben nem nőtt tovább a lemaradás. Igaz, ahhoz hogy a 11 óráig összeszedett lemaradás eltűnjön, még tovább kellene élénkülnie a szavazási hajlandóságnak.


13 órakor

a szavazásra jogosultak 23,56%-a ment el szavazni.

Óriási kakukktojás?

Hamarosan érkeznek a 13 órás részvételi adatok, addig is még egy kis számolgatás: Azokon a szavazásokon, ahol 50% körüli volt részvételi arány, 11 óráig a végül szavazatot leadott összes állampolgár 37-42%-a ment el szavazni. Amennyiben 50%-os lenne a mai végső részvételi arány, úgy 11 óráig csak 32% ment el szavazni, ami erősen kilóg az elmúlt évek eredményekből. De volt-e ilyen valaha? Igen, volt, a 2004-es népszavazáson (a határozon túli magyarok kedvezményes honosításáról és a kórházprivatizációról döntöttünk), szintén 11 óra után járult az urnákhoz a szavazók 68%-a. Vagyis a szavazati eloszlás alapján nem lenne példa nélküli, ha innen megcsípné az 50%-ot a részvétel. Ugyanakkor két tényező gyengíti ennek a forgatókönyvnek a valószínűségét. Az egyik, hogy a 2004-e népszavazás kirívóan alacsony részvétel mellett zajlott (37,5%). A másik, hogy most az 50% valószínűleg az érvényességhez még kevés lenne, hiszen a felmérések szerint 2-3%-nyi érvénytelen szavazatra is számíthatunk.

Kósa nem ért egyet az általános értelmezéssel

Bár a 11 órás számokat a korábbi szavazások adataival összevetve úgy tűnik, alacsony a szavazási kedv, Kósa Lajos a nap közepén nem vesztette el optimizmusát: A Fidesz parlamenti frakcióvezetője biztatónak nevezte a 11 órás választási részvételi arányokat, amely szerinte "lépést tart", csupán egy-két százalékkal marad el a korábbi szociális népszavazás adataitól. A 2008-as referendumon a mostani 16,4%-kal szemben 18,7%-os volt a részvételi arány 11 óráig, ami látszólag nem sok, de valójában azt jelenti, hogy 14,6%-kal kevesebben mentek el most szavazni. Erre az egyik magyarázat, hogy más lesz a voksok időbeli elosztásának a mintázata, vagyis a következő órákban megindulnak a szavazókörök felé a polgárok. Ha viszont azt gondoljuk, hogy az időbeli eloszlás viszonylag stabil (a múltbeli adatok inkább ezt mutatják), akkor ez a bő 2 százalékpontos lemaradás jelentősnek mondható.

Kósa ugyanazt mondja, mint Orbán

A népszavazásnak a részvételi aránytól függetlenül mindenképpen lesz közjogi következménye - közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, miután vasárnap Debrecenben leadta szavazatát. Kósa Lajos - aki feleségével és két lányával érkezett a voksolásra - nem a részvételt nevezte döntőnek, hanem azt, hogy a nemek, vagy igenek lesznek-e többségben. Ha a nemek győznek, akkor a parlament jogalkotásba kezd, amivel megakadályozza, hogy "illegális, kötelező betelepítési kvóta legyen Magyarországon" - közölte. Ez lehet Alaptörvény-módosítás, törvénymódosítás, sarkalatos törvény, sima feles törvény, országgyűlés határozat, vagy kötelező mandátum adása a kormánynak - részletezte a közjogi lehetőségeket Kósa Lajos. "Ha az igenek lesznek többségben, akkor pedig lemond a kormány és a Fidesz-frakció" - tette hozzá a frakcióvezető, megjegyezve, hogy ebben az esetben előrehozott választásokat kell kiírni. (MTI)

Budapest passzív

A közvélemény-kutatásoknak megfelelően a fővárosban a leggyengébb a szavazási kedv.


Két ábra az 50% esélyeiről - II.

Szerintünk ez az igazán fontos ábra. Azt mutatja, hogy azokon a szavazásokon, amelyeken a részvételi arány 50% körül alakult, milyen napközbeni részvételi adatok érkeztek. Látható, hogy e tekintetben a mostani szavazási kedv gyenge. Természetesen nem dőlt el még végérvényesen semmi, de azt elmondhatjuk, hogy az 50% feletti részvételhez nagyon más napközbeni lefutást kell látnunk a szavazásban, mint amit az elmúlt években tapasztaltunk.


Két ábra az 50% esélyeiről - I.

Mutatunk két ábrát, ami miatt úgy gondoljuk, hogy szinte biztosan nem lesz meg az 50% feletti részvételi arány a népszavazáson. Az első ábra még kevésbé egyértelmű, bár az eddigi népszavazások időközi eredményi alapján látszik, hogy az 50%-ot éppen elérő népszavazás időarányos részvételi eredményétől (a 11 órás adatok szerint) már elmarad a mostani szavazási kedv.


11 órakor: 16,37%

A részvételi arány 11 órakor 16,37% volt. Ez jócskán elmarad a legutóbbi szavazások időarányos részvételétől.
Külföldi címlapokra került Magyarország

Több külföldi portál is vezető helyen foglalkozik a vasárnapi magyar kvótaügyi népszavazással. Tovább a cikkhez

Aktivitás megyénként, 9 órás állapot

Itt vannak az első részvételi adatok

Orbán Viktor is leadta vasárnap reggel a szavazatát és ezt követően újságíróknak nyilatkozott:

Vagyis az első 3 óra után 7,25%-os a részvételi arány. Reggel 7-kor ez az arány még 1,16%-on állt.Itt vannak az első részvételi adatok

Az NVI által közreadott táblázat alapján összehasonlíthatjuk, hogy a mostani népszavazás mekkora aktivitást eredményezett a korábbi szavazásokhoz képest. Ezek alapján jól látható, hogy a mostani részvételi arány magasabb az EP-képviselők választásakor megfigyelt aránynál, viszont alacsonyabb nemcsak a 2014-es parlamenti választások arányánál, hanem a 2008-as népszavazás számainál.

Klikk a képre!

Orbán Viktor elárulta, mikor mond le

Orbán Viktor miniszterelnök azt tartja a vasárnapi kvótanépszavazás legfontosabb kérdésének, hogy több lesz-e a nem szavazat, mint az igen. A kormányfő azt közölte, ha így lesz, vagyis a nemek győznek, akkor annak - érvénytelenség esetén is - lesz közjogi következménye. Tovább a cikkhez
warrenbuffettt
közösségi iroda
GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-482460361