Hatalmas adócsökkentés is beleférhet Orbánék tervébe
Gazdaság

Hatalmas adócsökkentés is beleférhet Orbánék tervébe

Portfolio
Az első féléves kormányzati szektor adatok újból megerősítették azt a képet az OTP Bank elemzői szerint, hogy rendkívül kedvező pozícióban van a költségvetés. Ez pedig jókora mozgásteret és lehetőséget adhat a kormány számára a közgazdászok szerint.
Ahogyan arról a Portfolio is beszámolt, nagyon kedvezőek lettek az első féléves kormányzati szektor adatok, a 4 negyedéves átlagos deficit 1%-on állt. Az OTP elemzői által kedden kiadott anyag szerint a friss számok is megerősítik azt a régóta hangoztatott véleményüket, miszerint a költségvetés nagyon stabil helyzetben van.

A kedvezőbb helyzetért aktuálisan most épp ezek a tényezők a felelősek:
  • A foglalkoztatási és bérnövekedési adatoknak köszönhetően a bevételi oldal nagyon erős. A szociális hozzájárulási adóból származó bevételek például 7,6%-kal emelkedtek.
  • A jövedelemadó-bevételek 13,2%-kal emelkedtek, amiből ha levonjuk a növekedési adóhitel hatását, akkor is 5,5%-os éves növekedésről beszélhetünk.
  • Közben a termelési adók is 2,6%-kal emelkedtek (áfa és jövedéki adók), pedig idén sokkal alacsonyabb az EU-források lehívási rátája. A növekedés tehát a fogyasztás élénküléséből és az így bővülő áfabevételekből származik.
  • Közben a kiadási oldalt szigorúan tartja az NGM az OTP Bank elemzői szerint.


Hatalmas adócsökkentés is beleférhet Orbánék tervébe

Óriási mozgástér

A fent vázolt kedvező folyamatok fényében a bank elemzői 0,9%-os GDP-arányos deficittel számolnak az idei évre, szemben a kormány által legutóbb jelzett 1,7%-os hiánytervvel (és a 2%-os hiánycéllal).

Lesznek ugyan egyszeri egyenlegrontó tételek 2017-ben (például a költségvetésből finanszírozott állami beruházások növekedése, valamint a földértékesítésből származó bevételek kiesése), azonban a kormány számára még így is nagy mozgástér marad jövőre - állapítják meg a közgazdászok.

A gazdasági ciklus továbbra is támogató lesz a büdzsé szempontjából, a GDP-növekedés könnyen meghaladhatja a 3%-ot.

Mindent egybevetve az elemzők a GDP-arányában 1,5-2%-os mozgásteret látnak (ez 500-700 milliárd forint), amit a kormány akár adócsökkentésre és/vagy kiadásnövelésre használhat, ha tartja magát a 2,4%-os hiánycélhoz.


Kérdés, hogy ez az 500-700 milliárd forintos mozgástér valóban rendelkezésre áll-e még. A kormány ugyanis legutóbbi döntéseivel a költségvetési lazítás útjára lépett, vagyis már korábban elkezdett belenőni ebbe a mozgástérbe megítélésünk szerint. Vagyis nem mindegy, hogy ez az 500-700 milliárd forintos plusz fedezet milyen pályához viszonyítva áll elő.

Akár erre is el lehet költeni

Szerintük ha a kormány teljes mértékben ki is használja ezt a mozgásteret, akkor sem beszélhetünk túlzott fiskális lazításról, a kibocsátási rés ugyanis csak mostanában zárult, így túlhevült gazdaságról nincs szó.

Az OTP Bank elemzői a rendelkezésre álló költségvetési mozgástér szemléltetéséhez példákat is felhoznak. Egy ekkora összeg fedezetet biztosítana az összes ágazati különadó, valamint a 20 milliárd forintnál kevesebb bevételt termelő közteher eltörlésére, vagy akár a jelenlegi 27%-os szociális hozzájárulási adó 6-8 százalékpontos csökkentésére, vagy

a kormány akár 9%-ra is csökkenthetné ebből a személyi jövedelemadó jelenlegi 15%-os kulcsát.

1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock