Gazdaság

Az MNB kérte és megkapta: kétséges az alapítványok jogszerű működése

Portfolio
Jogi szakvéleményt kért az MNB felügyelőbizottsága az MNB alapítványainak működéséről. A jelentés, amelynek nyilvánossága korlátozott, és csak az FB irodájában lehet megtekinteni, megállapította: kétségek merülnek fel a Pallasz Athéné-alapítványok jogszerű működését illetően - számol be a Magyar Nemzet.
Az MNB közleményben reagált a napilap értesülésére.Majd ezt követően a jogi szakvéleményt készítő iroda is nyilatkozatot adott ki:Egy neves budapesti ügyvédi iroda jogászai azt a jelentést elemezték, amelyben a felügyelőbizottság a jegybanki alapítványok létrehozását és működését vizsgálta. A több mint százoldalas dokumentumot átnézve a jogi iroda több működési rendellenességre is rámutatott:
  • Bár kötelező lett volna, a hat alapítvány egyike sem tett eleget határidőre 2013. és 2014. évi adatszolgáltatási kötelezettségének az alapító MNB felé. Később is csak két alapítvány, a Pallas Athéné Domus Mentis, valamint a Pallas Athéné Domus Scientiae küldte el jelentését. A másik három alapítvány mellett a jegybankelnök, Matolcsy György kuratóriumi elnöksége alatt működő Pallas Athéné Domus Animae sem küldte el a kétéves tevékenységére vonatkozó adatokat az alapító jegybanknak.

Az mno.hu beszámolója szerint ezek alapján a jogi szakvéleményben azt a logikus következtetést vonták le, hogy

- az adatok és a részletes tevékenység ismeretének hiányában - az MNB nem képes ellenőrizni, jogszerűen működnek-e az alapítványok.

További hiányosságként jelölik meg, hogy
  • az alapító túlzott önállóságot adott az alapítványoknak.

Ezért megfontolásra javasolják, hogy például előzetes jóváhagyásra kötelezzék a kuratóriumokat bizonyos döntések esetén, illetve egyéb döntési korlátokat állítsanak föl velük szemben.

Problémásnak tartják azt is, hogy
  • miután a felügyelőbizottság nem vizsgálhatja az alapítványi gazdálkodást, a Magyar Nemzeti Bank csak utólag értesülhet az esetleges vagyonvesztésről, és így csak későn fordulhat az ügyészséghez a problémás ügyekben.

Mindezek alapján a jogi szakvéleményt készítők úgy vélik, kétséges az alapítványok jogszerű működése, ami komoly kockázatokat jelent az MNB számára

- írja a lap.

A FB nem talált hibát

A szeptember végén nyilvánosságot látott felügyelőbizottsági vizsgálat nem talált hibát az alapítványok működésében. A felügyelőbizottság vizsgálata arra jutott, hogy az MNB feladataival és elsődleges céljával összhangban hozhat létre alapítványokat, tehát ezek a lépések jogszerűek voltak.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
condoleezza rice