Gazdaság

MNB-alapítványok: reagált az ügyvédi iroda is

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank után az alapítványokról jogi szakvéleményt készítő ügyvédi iroda is reagált a Magyar Nemzet hétfői cikkére. Az alábbiakban az iroda nyilatkozatát közöljük változatlan formában.

"Az MNB megbízásából készített jogi szakvélemény nem állapított meg "számos" rendellenességet az alapítványok működésével kapcsolatosan, ellenben a Magyar Nemzetben 2016. október 10. napján megjelent cikk számos tényszerűtlenséget és téves következtetést tett közzé az iroda által készített jogi szakvéleményre hivatkozva, amelynek cáfolata a valós tartalomnak megfelelően feltétlenül szükséges az alábbiak szerint.
  • A jogászok nem jelentést elemeztek, és nem jelentésre reflektáltak, hanem dokumentumok alapján önálló vizsgálatot folytattak és önálló megállapításokat tettek az alapítványok létrehozása és az alapítói jogok gyakorlása tárgykörében. Nem tényszerű, hogy az MNB Felügyelő Bizottságának jelentése és a jogi szakvélemény egymással ellentétes következtetésekre jutott volna.
  • A jogi szakértői vizsgálat azt állapította meg, hogy az MNB Felügyelő Bizottsága nem vizsgálhatja közvetlenül az alapítványok gazdálkodását, mert az nem az MNB Felügyelő Bizottságának feladata, hanem az alapítványok felügyelő bizottságainak kötelezettsége. Az MNB az alapítványok felügyelő bizottságainak munkáján keresztül tudja értékelni az alapítványok gazdálkodását. Ilyen módon a jogi szakvélemény nem tartalmaz olyan következtetést, hogy az MNB gazdálkodási adatok hiányában nem tudja ellenőrizni az alapítványai gazdálkodását.
  • A jogi szakvélemény nem tett olyan megállapítást, hogy "az alapító túlzott önállóságot adott az alapítványoknak", az ilyen kijelentés részünkről szakszerűtlen lett volna, hiszen az alapító az alapítványok kuratóriumának döntési hatáskörét nem jogosult elvonni, az törvénysértő lenne. Ezt a jogi szakvélemény egyébiránt kifejezetten tartalmazza. A szakvéleményben arra tettünk javaslatot, hogy az MNB, mint alapító a Polgári Törvénykönyv által megkívánt, az alapítványok alapító okirataiban általában szereplő ellenőrzési jogokat bizonyos kérdésekben terjessze ki.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Orbán Viktor Prága