Előfizetői tartalom

A világ súlyos kábítószerfüggő, hosszú és nehéz lesz a leszokás

Válságkezelés címén elképesztő mennyiségű pénzzel árasztották el a piacokat a világ nagy jegybankjai, ami sokak szerint kis eredményesség mellett egyre nagyobb lufikat fúj a kötvény-, részvény-, és ingatlanpiacokon. Azt is mondhatnánk, hogy a világ mára a jegybanki pénznyomtatás függőjévé vált, és minél tovább fennmarad a helyzet, annál hosszabb és fájdalmasabb lesz a leszokás. Ha nem következik be valami drasztikus irányváltás, akkor könnyen lehet, hogy csak egy óriási tabu ledöntésével mászhat ki a világ ebből a csapdából: a jegybankok rákényszerülnek arra, hogy fedezetlenül, közvetlen módon finanszírozzák az államokat.

A 2008-2009-es válság olyan változást hozott a monetáris politikában világszerte, amely korábban elképzelhetetlennek tűnt. A nagy jegybankok - bár az időzítésben voltak különbségek - hasonlóan reagáltak a válság sokkhatásának kezelése érdekében: miután az alapkamat 0% körüli szintre vágása nem hozta meg a várt eredményt, korábban példátlan mértékben kezdtek el...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés