Előfizetői tartalom

Óriásit könnyített az állam terhein a jegybank

Berta Dávid
|
2016-ban historikusan alacsony lehet a magyar államháztartás hiánya, melyhez a Magyar Nemzeti Bank közvetlenül és közvetetten is hozzájárul. A jegybank tevékenysége alapvetően három csatornán keresztül gyakorol hatást a költségvetési egyenlegre. A jegybank munkatársai, Berta Dávid és Kicsák Gergely elemzésükben ezt mutatják be részletesen.

1. Kamatkiadások csökkenése 2016-banA kamatcsökkentési ciklus és az Önfinanszírozási program jelentősen hozzájárult az állampapír-piaci hozamok csökkenéséhez és hazánk külső sérülékenységének mérséklődéséhez, így a hozamok 2012. augusztus vége és 2016. szeptember vége között átlagosan közel 550 bázisponttal csökkentek. A támogató nemzetközi környezetben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés