Gazdaság

Eladják az állampapírjaikat az MNB-alapítványok

Portfolio
A Pallas Athéné Alapítványok az Európai Központi Bank észrevételeire tekintettel leépítik állampapír-portfoliójukat - közölték a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai pénteken az MTI-vel.
Hozzátették, hogy államkötvény-portfolió egy részét hozamtermelő ingatlanbefektetésekre csoportosítják át, és ismertették, hogy 2016-ban az államkötvények állománya mintegy 56 milliárd forinttal csökkent. Erről egy napközbeni közleményben már beszámoltak az alapítványok:Abban azt is hangsúlyozták ugyanakkor: továbbra sem tartják jogszabályellenesnek, hogy a jegybanki alapítványok állampapírban tartsák vagyonukat.

A szeptember 30-i állapot szerint 156,89 milliárd forintot tart magyar állampapírban a hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok. Mint írták, 70,78 milliárd forintot ingatlanban tartanak, 19,04 milliárd forintot bankbetétbe, 21 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektettek be.

Előzmények: EKB, Eurostat

Mario Draghi, az EKB elnöke egy európai parlamenti képviselőnek október 19-én adott válaszában azt írta, Pallas Athéné Közgondolkodási Program kapcsán figyelemmel kísérik az MNB alapítvány pénzügyi befektetéseit. Kiemelte azt is, hogy a nemzeti központi bankok közvetlen államkötvény-vásárlásának tilalma vonatkozik a központi bankok közvetlen hatósága alatt működő bármely közvetítőre, amelyet a monetáris finanszírozás tilalmának megkerülésére használhatnak. Az elnök szerint a központi bankoknak megfelelő biztosítékokat kell adnia arra, hogy az ilyen jogi konstrukciókkal nem csatornázzák át a központi banki forrásokat a kormány részére. Az EKB akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat, ha úgy ítéli meg, egy tagállami központi bank nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit - jegyezte meg Mario Draghi a levélben.A fentiekkel párhuzamosan jelent meg ma az Eurostat jelentése a 2015-ös államháztartási és államadósság adatokról és ebben Magyarország kapcsán az EU statisztikai hivatala azt jelezte, hogy vizsgálják: az alapítványok segítségével átvett-e esetleg állami (költségvetési, feltehetően oktatással összefüggő) feladatokat is az MNB alapítványi hálózata. Ezzel együtt az Eurostat azt jelezte, továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy az Eximbank működésével összefüggő eredményeket figyelembe kell venni Magyarország deficit- és államadósság számaiban, mint azokat növelő tételek.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Orbán Viktor Prága