Gazdaság

Hogyan akar a kormány béremelést csinálni a járulékcsökkentésből?

Portfolio
Lesz egy alap járulékcsökkentés, amelyet esetleg két év után követ a járulékszint olyan csökkenése, amelyik már a béremelést honorálja - mondta tegnap este Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ez alapján kezd kirajzolódni a kormány elképzelése, de a részletek még mindig nem igazán világosak.
A kormány tervei szerint 2-3 évre elhúzott járulékcsökkentés valósulhat meg, összekapcsolódva egy olyan rendszerrel, amely a bérnövekedéshez ad többlettámogatást a járulékcsökkentésen keresztül - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1-en csütörtökön este.

Az elképzelések szerint lesz egy alap járulékcsökkentés, amelyet esetleg két év után követ a járulékszint olyan csökkenése, amelyik már a béremelést honorálja - fejtette ki a miniszter.

A járulékmérséklés egyik fő kérdése, hogy miként biztosítható, hogy a vállalatok béremelésre fordítsák a tehercsökkenést. Adminisztratív módon előírt béremelés nem lenne szerencsés (legfeljebb a minimálbér esetében), legfeljebb erős ajánlásként fogalmazható meg.

A miniszter mondata viszont valamiféle utólagos honorálásra utal, ami alapján két év után akkor jöhet újabb járulékcsökkentés, ha az első körös csökkentés valóban béremelésre fordítódott.

Az alapprobléma azonban ezzel még nem oldódott meg. Két év alatt a legtöbb bér mindenképpen emelkedik, az pedig eldönthetetlen, hogy a két év során végrehajtott béremelés valóban nagyobb lett-e a járulékcsökkentés miatt.

Éppen ezért mégis csak felvetődik, hogy a kormány az egyszerűség és az ellenőrizhetőség kedvéért megfogalmaz egy számszerűen elvárt béremelkedést, és amelyik vállalkozás ezt két év alatt hozza, "megnyer" még egy járulékcsökkentési kört. (Az elvárt béremelés amúgy sem idegen intézmény a kormánytól, az egykulcsos adó bevezetésekor alkalmazta már ezt az eszközt.)

Ez természetesen csak a miniszter szavaiból következő spekuláció a részünkről, annál is inkább, mert legalább három problémára ez a megoldás sem ad választ.

  • Egyrészt az ellenőrzés még így is nagyon sok munkát jelent, és olyan részletkérdéseket kell benne elrendezni, mint az időszak során belépő és kilépő munkavállalók béralakulásának vizsgálata.
  • Másrészt a vállalatok termelékenységnövekedési lehetőségei nem egyformák. Egy átlagos elvárt béremeléshez képest lehetnek olyan cégek, akik járulékcsökkentéssel együtt sem képesek ekkora hatékonyságnövekedésre, mások számára pedig nem is jelentene majd ösztönzőt nagyobb béremelésre.
  • Az is érdekes kérdés, hogy mennyire lenne szerencsés akár azonos szektorban működő vállalkozások számára eltérő adóterheket megfogalmazni.


Mindenesetre a következő 1-2 hétben valószínűleg okosabbak leszünk a tekintetben, hogy a többlépcsős járulékcsökkentésből hogyan akar bérnövekedést csiholni a kormány.
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
német200117