Már az MNB-nél is vizsgálódik az Eurostat
Gazdaság

Már az MNB-nél is vizsgálódik az Eurostat

Portfolio
Közzétette a szokásos éves államadósság és költségvetési tagállami adatokat az Eurostat a 2015-ös évről. Magyarország szempontjából azonban távolról sem szokványos a jelentés.
Az Eurostat ugyanis az Eximbank elszámolása körüli vitában fenntartja álláspontját (miszerint az a kormányzati szektor része), ezért fenntartásokkal fogadta csak el a magyar hatóságok (KSH, MNB) által jelentett adatokat, a korlátozó záradékot fenntartotta. Ez már ismert volt az Eurostat áprilisi állásfoglalásából.

Újdonság ugyanakkor, hogy az EU statisztikai hivatala a Magyar Nemzeti Bank bizonyos tevékenységét is vizsgálja már.

Az Eurostat szakértői az MNB bizonyos műveleteinek átirányításának lehetőségeiről is egyeztetnek a magyar statisztikai hatóságokkal, mivel úgy ítéli meg a testület, hogy a jegybank azt a kormány nevében végezte.

Az Eurostat valószínűleg itt a jegybanki alapítványok oktatási tevékenységére utalt.Már az MNB-nél is vizsgálódik az Eurostat
Részlet az Eurostat jelentéséből.

Az EKB is vizsgálódik az MNB körül A jegybank alapítványi tevékenysége, elsősorban annak befektetési műveletei az Európai Központi Banknak is szemet szúrtak. Mario Draghi EKB-elnök legutóbbi levelében már a kötelezettségszegési eljárás indításának lehetőségét is felvetette. Az EKB itt nem az oktatási tevékenységet vizsgálja, hanem az alapítványok állampapír-vásárlásait kifogásolja, mivel érvelése szerint az EUMSZ 123. cikke megtiltja mind az EKB, mind a nemzeti központi bankok számára államadósságot megtestesítő értékpapírok vásárlását, amennyiben az a monetáris finanszírozás tilalma céljainak megkerülését szolgálja. Az EKB-elnök levelére az alapítványok reagáltak is. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy az EKB korábbi észrevételeinek megfelelően aktívan léptek az állampapír-portfoliójuk leépítése érdekében. 2016-ban az államkötvények állománya közel 56 milliárd forinttal csökkent. Fenntartják azonban a Pallas Athéné Alapítványok, hogy az állampapír-portfoliójuk összetétele nem sérti az EKB előírásait.

Miről szól az Eximbank-vita?

A Portfolio elsőként számolt be arról még áprilisban, hogy a magyar hatóságok vitában állnak az Európai Unió statisztikai hivatalával az Eximbank elszámolása miatt. Az Eurostat ugyanis amellett érvel, hogy az Eximbankot az államháztartási körön belülre kell elszámolni, ez pedig alapjaiban írná át a magyar államadósságszámokat.

A szembenállás már régóta tart a felek között és úgy tűnik, egyik fél sem hajlandó a meghátrálásra, a magyar kormány is bekeményített. A magyar hatóságok konzultációt kezdeményeztek a kérdésben kompetenciával bíró fórumokon. Az Eurostatnak viszont van lehetősége arra, hogy módosításokat hajtson végre a magyar adatokon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyszerűen felülírja a magyar hatóságok által leadott hivatalos adatokat.
Boris Johnson
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
karácsony gulyás_mti