Gazdaság

Hadat üzent az EU az agresszív adótervező cégeknek

Portfolio
Az Európai Bizottság nagyszabású, uniós szintű társaságiadó-reformot javasol és ezt kedden mutatta be. A cél a növekedésbarát és tisztességes adórendszer, valamint az adóelkerülés elleni hatékonyabb fellépés. Nekimennének az agresszív adótervező multicégeknek.
Az Európai Bizottság most ismertetett, társaságiadó-reformmal kapcsolatos átfogó csomagja három pillérre épül:
  • Közös konszolidált társaságiadó-alap (KKTA).
  • A kettős adóztatással kapcsolatos viták rendezése.
  • A harmadik országok tekintetében fennálló különbségek kezelése.

Közös adóalap

A Bizottság érvelése szerint a KKTA könnyebbé és olcsóbbá teszi az üzleti tevékenységet az egységes piacon, és egyúttal az adókikerülés elleni küzdelem hasznos eszközeként szolgál.

A mihamarabbi előrelépés érdekében a KKTA gyakorlati megvalósítását egy könnyebben kezelhető, kétlépcsős folyamatra bontották. A közös adóalapról rövid időn belül megállapodás születhet, hogy elérhetővé váljanak a legfontosabb előnyök a vállalkozások és a tagállamok számára. Röviddel ezután kerülne sor a konszolidáció bevezetésére, aminek nyomán a teljeskörűen működő rendszer kínálta valamennyi előny megvalósulna.

A KKTA bevezetésével a vállalkozások most első ízben kapnak egy uniós szinten egységes szabálykönyvet adóköteles nyereségük kiszámítására vonatkozóan. A korábbi, 2011-es javaslathoz képest az új társaságiadó-rendszer:
  • Kötelező lesz a nagy multinacionális vállalatcsoportokra nézve - amelyek leginkább képesek az agresszív adótervezésre -, hogy a globálisan évi 750 millió EUR-t meghaladó bevétellel rendelkező vállalatok a nyereségük tényleges keletkezési helyén adózzanak.
  • Be fogja zárni azokat a kiskapukat, amelyek jelenleg az adózási célú nyereségátcsoportosítással hozhatók összefüggésbe.
  • Arra fogja ösztönözni a vállalatokat, hogy tevékenységüket hitelfelvétel helyett sajáttőke-bevonással és a piaci lehetőségek kiaknázásával finanszírozzák.
  • Támogatni fogja az innovációt a tényleges gazdasági tevékenységhez kapcsolódó kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységre vonatkozó adóösztönzők révén.

A KKTA a társasági adó mértékét nem szabályozza, mivel ez a terület változatlanul a tagállamok hatáskörébe tartozik. Mindazonáltal átláthatóbb, hatékonyabb és tisztességesebb rendszert hoz létre a határokon átnyúló tevékenységet folytató vállalkozások adóalapjának számítását illetően, ami Unió-szerte gyökeresen megreformálja a társasági adózást - véli a Bizottság.

A vállalkozásoknak immár elég lesz egyetlen szabályrendszert alkalmazniuk, és valamennyi uniós tevékenységük vonatkozásában egyetlen adóbevallást benyújtaniuk hazai adóhatóságaikhoz. A KKTA a szabályoknak való megfeleléssel kapcsolatos intézkedésekre fordított időt éves szinten várhatóan 8%-kal, a leányvállalat létrehozásához szükséges időt pedig akár 67%-kal fogja csökkenteni, így a vállalkozások - köztük a kkv-k - könnyebben tudják majd elindítani külföldi tevékenységüket.

A vállalkozások az egyik tagállamban szerzett nyereségüket és egy másik tagállamban elkönyvelt veszteségüket egyaránt beszámíthatják adóalapjukba. A kettős adóztatás és a hasonló adóügyi akadályok megszűnnek, és a KKTA a szilárd és átlátható, uniós szintű társaságiadó-rendszer megteremtése révén fokozza az adózási biztonságot.

A KKTA áthidalja a nemzeti rendszerek közötti különbségeket, amelyekkel az agresszív adótervezők jelenleg vissza tudnak élni. Emellett felszámolja a transzferárazást és a preferenciális rendszereket is, amelyek ma az adókikerülés fő eszközei

- hangsúlyozza a Bizottság közleménye.

A KKTA jól megalapozott visszaélés-ellenes intézkedéseket irányoz elő a vállalati nyereségek harmadik országokba történő átcsoportosításának megakadályozása céljából. A KKTA kötelező erejű lesz az Unióban tevékenykedő legnagyobb multinacionális csoportokra nézve, így azoknak a vállalatoknak, amelyek esetében a legjelentősebb az agresszív adótervezés kockázata, nem lesz esélyük megkísérelni a nagyszabású adókikerülést.

Kettős adóztatással kapcsolatos viták

A Bizottság a kettős adóztatással kapcsolatos uniós viták rendezésének továbbfejlesztett rendszerére is javaslatot tett. A kettős adóztatás jelentős akadályt gördít a vállalkozások útjába, aláássa a kiszámíthatóságot, valamint szükségtelen kiadásokkal és pénzforgalmi problémákkal jár. Az EU-ban jelenleg mintegy 900, kettős adóztatással kapcsolatos vita van folyamatban, amelyek összesen 10,5 milliárd eurót érintenek. A Bizottság a jelenlegi vitarendezési mechanizmusok kiigazítását javasolja, hogy azok jobban kielégítsék a vállalkozások igényeit. Ez konkrétan abban nyilvánulna meg, hogy a vitarendezés az ügyek szélesebb körét fedné le, és a tagállamoknak egy világosan meghatározott határidőn belül meg kellene állapodniuk a kettős adóztatási problémák kötelező erejű megoldásáról.

A harmadik pillér

A mai csomag részét képező harmadik javaslat új intézkedések bevezetésével kíván véget vetni annak a gyakorlatnak, hogy a vállalkozások a tagállamok és a harmadik országok adórendszereiben fellelhető kiskapukat kihasználva - úgynevezett hibrid struktúrákat alkalmazva - kibújjanak adófizetési kötelezettségük alól.

Hibrid struktúrák akkor alakulnak ki, amikor az országok különböző adózási szabályokat alkalmaznak bizonyos bevételek vagy szervezetek tekintetében. A vállalkozások e helyzettel visszaélve elérhetik, hogy egyik országban sem kelljen adót fizetniük.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_olaj0916_2