Kész tovább lazítani az MNB! - Sőt, a tartalékrátát már le is vágta
Gazdaság

Kész tovább lazítani az MNB! - Sőt, a tartalékrátát már le is vágta

Portfolio
"Amennyiben a későbbiekben az inflációs cél elérése indokolja, a Monetáris Tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására." - így szól a jegybank kamatdöntés utáni közleményének kulcsmondata. A közlemény ugyan nem utal egyértelműen az irányadó kamat csökkentésére, de nem zárja ki kategorikusan a lehetőséget. A hírre a forint gyengülni kezdett. A jegybank a kötelező tartalékrátát 2%-ról 1%-ra csökkentette.

Újraindul a kamatvágás?

A Monetáris Tanács közleményének hagyományosan az utolsó mondatai szólnak a jövőbeli lehetséges lépésekről:

A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének tartós fenntartása és a monetáris kondícióknak a jegybanki eszköztár átalakításával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. A Magyar Nemzeti Bank kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását és a piaci fejleményeket. Amennyiben a későbbiekben az inflációs cél elérése indokolja, a Monetáris Tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására.

Vagyis ez alapján a jegybank nem ígéri ugyan meg a kamatcsökkentést, de az inflációs kilátások változása esetén - közvetett módon - lehetőségként megemlíti. Ez egyértelműen új elem a jegybanki közleményben, amióta 0,9%-on áll az irányadó kamat. Hasonló gyakorlat jellemezte egyébként a kommunikációt akkor is, amikor a jegybank legutóbb helyet csinált a kamatvágások újabb megindításának.

Az inflációs kilátások változása mögött természetesen a forint esetleges erősödése is érthető, vagyis a jegybank a mostani kommunikációjával tulajdonképpen azt vetítette előre, hogy minden egyéb inflációs tényező változatlansága mellett nem tolerálná a forint árfolyamának erősödését. Ha ezt óvatos verbális intervenciónak fogjuk fel, akkor hatott, hiszen a forint a közlemény megjelenése utáni percekben kissé gyengült.

Kész tovább lazítani az MNB! - Sőt, a tartalékrátát már le is vágta

A jegybank ma a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó kamatát. A kamatfolyosót viszont az egynapos hitelkamat csökkentésével kissé szűkítette, reagálva a bankközi piac likviditási viszonyaira.

Van itt azonnali lazító lépés is!

Bejött azok várakozása, akik arra számítottak, hogy a jegybank határozottabb lépéseket is tesz annak érdekében, hogy a laza monetáris politika melletti elkötelezettségét demonstrálja. A Monetáris Tanács 2016. december 1-ei hatállyal, a kötelező tartalékrátát 2 százalékról 1 százalékra csökkentette. A lépés következtében további 170 milliárd forinttal bővül a bankrendszer szabad likviditása.

Ez a harmadik lazító lépés ma, hiszen az MNB az egynapos hitelkamatlábat 10 bázisponttal (1,15%-ról 1,05%-ra) levágta, ezzel összhangban pedig az egyhetes jegybanki hiteleszköz kamata 5 bázisponttal 1,00 százalékra csökkent.

Ezekkel a lépésekkel a jegybank tulajdonképpen arra a törekvésére segít rá, hogy a bankrendszer likviditását növelje. A háromhetes betétre vonatkozó korlátlan rendelkezésre állás eltörlése ugyanis szemlátomást túl óvatos lépésnek bizonyult, a bankszektornak még likviditási igénye is támadt az elmúlt egy hónapban. Erre "finomhangoló", de facto további likviditásnyújtó eszközöket vezetett be, amivel összesen 400 milliárd forinttal növelte is a likviditást, ám a láthatóan ezzel sem elégedett meg, hiszen jött a tartalékráta csökkentése is. Ezzel a bankok még kevesebb pénzt parkoltathatnak 0,9%-os alapkamaton a jegybanknál, és így további nyomás lehet a rövid lejáratú hozamokon a bankközi piacon.

A lépések egyértelműen meglepetésnek számítanak a piac számára, de - ahogy azt már írtuk - benne volt a levegőben, hogy a Monetáris Tanács mai döntései nem lesznek unalmasak. A piacon élt ugyanis a halvány gyanú, hogy a jegybank valamilyen további nem konvencionális eszközzel ráerősít a laza monetáris politikára. Ezt a gyanút két dolog táplálta. Egyrészt a forint október elején technikai szinteket áttörve erősödött, közel kerülve a devizatartalék átlagos bekerülési árfolyamához, amit a jegybank öncélú nyereségességi szempontja miatt kellemetlennek érez. Másrészt az elmúlt egy hónapban világosan kiderült, hogy az MNB óvatosan indult neki a bankközi piac forintlikviditásának felduzzasztásához. Egyéb tényezők ugyanis időközben apasztották azt, így a jegybank finomhangolás címén még további eszközöket volt kénytelen bevezetni, amivel további likviditást pumpált a bankrendszerbe.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as