Meghozta döntését a jegybank
Gazdaság

Meghozta döntését a jegybank

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank. A 0,9%-os alapkamat mellett az egynapos hitel- és betéti kamatokból felépülő kamatfolyosó kissé változott. 1,05%-ra mérséklődött (10 bázisponttal csökkent) a hitelkamat. A betéti kamat maradt -0,05%-on. A nagyjából meglepetésmentes döntésnél érdekesebb lehet a 15 órakor megjelenő tanácsi indoklás.
Az irányadó kamat változtatására nem sok esély volt: a jegybank az elmúlt egy hónapban sem az infláció, sem pedig a növekedés területéről nem kapott olyan információkat, amelyek a monetáris politika újragondolására késztették volna. Eszerint pedig a 0,9%-os kamat huzamosabb ideig fennmarad, a további lazításokat pedig nem konvencionális eszközökkel kívánja elérni a jegybank. Ennek lényege a pénzpiaci hozamok (BUBOR, állampapír) minél lejjebb szorítása anélkül, hogy az alapkamat a nulla szintig süllyedjen.

Meghozta döntését a jegybank
A jegybank jelenleg azon ügyködik, hogy a bankrendszer felesleges likviditását kiszorítsa a három hónapos betétjéből, és az így megjelenő többletpénz pedig (a hozamok említett leszorítása mellett) az állampapírpiacon találjon magának helyet. Ettől a jegybank azt reméli, hogy a hitelezés élénkül, az államadósság finanszírozása olcsóbbá válik, a forint árfolyama pedig az óriási folyó fizetési mérleg többlet ellenére sem erősödik.

A fentiek ellenére a piacon élt azért a halvány gyanú, hogy a jegybank valamilyen további nem konvencionális eszközzel ráerősít a laza monetáris politikára. Ezt a gyanút két dolog táplálta. Egyrészt a forint október elején technikai szinteket áttörve erősödött, közel kerülve a devizatartalék átlagos bekerülési árfolyamához, amit a jegybank öncélú nyereségességi szempontja miatt kellemetlennek érez. Másrészt az elmúlt egy hónapban világosan kiderült, hogy az MNB óvatosan indult neki a bankközi piac forintlikviditásának felduzzasztásához. Egyéb tényezők ugyanis időközben apasztották azt, így a jegybank finomhangolás címén még további eszközöket volt kénytelen bevezetni, amivel további likviditást pumpált a bankrendszerbe.A kamatfolyosó kisebb módosítása effektívnek tűnik, hiszen ahogy említettük, az utóbbi napokban a bankszektor likviditáshiány jeleit mutatta, és a bankszektor nettó elhelyezése a egynapos instrumentumokban többször is negatív volt, vagyis a kereskedelmi bankok az MNB hiteloldalán voltak aktívabbak. A bankok így olcsóbban elégíthetik ki az egynapos piacon rövid távú likviditási igényeiket, ami kis mértékben hozzájárulhat ahhoz is, hogy a BUBOR kamatláb csökkenjen. A kamatfolyosó egyébként a lépéssel szűkebb és aszimmetrikusabb lett. A 0,9%-os alapkamatnál immár csak 15 bázisponttal magasabb az overnight hitelkamat, a betéti kamat pedig változatlanul 95 bázisponttal alacsonyabb.

Meghozta döntését a jegybank
Nem-konvencionális lépésre ezúttal nem került sor, amit elsősorban az magyarázhat, hogy a forint az elmúlt két hétben visszagyengült a korábban jellemző szintre, a finomhangoló eszközzel pedig el lehetett kerülni, hogy a három hónapos betét előre meghirdetett leépítési üteméhez hozzányúljon a jegybank.

Egy kérdés még maradt: a monetáris tanács 15 órakor teszi közzé a kamatdöntés indoklását, ebben lehetnek újabb, vagy a korábbiaktól kissé eltérő üzenetek.
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbánviktordonaldtusk