Előfizetői tartalom

Ingyenpénz a szegényeknek - Csak így kerülhető el a világ szétszakadása?

Pál Roland
A jegybankárok csodafegyvere, a mennyiségi lazítás (QE) besült - véli egyre több közgazdász. Érdemi növekedés és infláció továbbra sincs a fejlett gazdaságok többségében, a jegybanki pénznyomda viszont tovább növelhette a vagyoni egyenlőtlenségeket, ami a társadalom szétszakadásához, a politikai extrémizmus elterjedéséhez vezetett. Végső megoldást a jegybankok által finanszírozott lakossági és / vagy kormányzati költekezés, a helikopterpénz jelentheti. Természetesen számos veszélyt rejt, ezért sokan tiltakoznak ellene, viszont bizonyos országokban nehéz megmondani, milyen más út vezet ki a lassú növekedés, az alacsony infláció, a fullasztó adóssághalom és az öregedő népesség csapdájából.

Mivel van a baj?. Lassan már egy évtizede a válság kirobbanásának, a világgazdaság viszont továbbra sem talált megára teljesen. A gazdasági növekedés szinte mindenhol csak árnyéka korábbi önmagának, amihez ráadásul - különösen a fejlett országokban - makacsul alacsony infláció társul. Bár a gazdaságpolitika részéről tett erőfeszítések megakadályozták a még súlyosabb...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái