Bréking: itt a 2017-es adócsomag!
Gazdaság

Bréking: itt a 2017-es adócsomag!

Portfolio
Jelentős változásokat, a közterhek és az adóbürokrácia csökkentését tartalmazó adócsomagot nyújtott be pénteken délután a Nemzetgazdasági Minisztérium az Országgyűlésnek. Kiderült, hogy duplázzák a kata és a kiva bevételi, illetve értékhatárát, mindenki számára eltörlik a kamatjövedelem után fizetendő 6%-os egészségügyi hozzájárulást és a különböző jövedelmeket terhelő, eddig öt kulcsos rendszer kétkulcsossá válik. A járulékok csökkentéséről ebben a törvénymódosításban nincs szó, viszont szabályozza a dohánytermékek jövedéki adómértékének további emelését.
Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Kisvállalkozók

Az NGM közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes december 31-ig minden kisvállalkozónak átgondolni a katára (kisadózók vállalkozások tételes adójára) váltást, hiszenjövőre a kétszeresére - 6 millió forintról 12 millióra - nő a kata bevételi határa. Az értékhatár felemelésének köszönhetően jövőre még többeknek biztosíthat jelentős adómegtakarítást, egyszerűbb könyvvezetést és kevesebb adminisztrációt ez a jelenleg is népszerű adózás mód, amelyet eddig több mint 160 ezren választottak.

A kisvállalati adó (kiva) választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 80 százaléka jobban járna. Jövőre az arány még tovább javulhat. A kormány támogatja a gyors növekedésű középvállalkozásokat is, ezért duplájára emeli a már kivázó cégeknél a kiva alanyiság megszűnését eredményező értékhatárt. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, azonban mindaddig a kivában maradhat a cég, amíg el nem éri az 1 milliárd forintos mérlegfőösszeget.

Új adókedvezmények

A törvénymódosítás bevezeti az "energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményét". Ennek értelmében az adózó adókedvezményt vehet igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén a beruházás üzembe helyezését követő adóévben vagy döntése szerint a beruházás üzembe helyezésének adóévében - és az azt követő öt adóévben. Legfeljebb a beruházás 30%-a lehet a kedvezmény mértéke és nominálisan a felső határ 15 millió euró. Ez a kedvezmény kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 10 százalékponttal növelhető.

Szerepel a 204 oldalas dokumentumban az is, hogy a vendéglátóhely az élőzenei szolgáltatás költsége után adókedvezményt vehet igénybe. A mértéke a nettó szolgáltatási összeg 50%-a

Van itt adóemelés

Az adócsomag módosítja a jövedéki adótörvényt is, ennek keretében emelkedik a dohánytermékek jövedéki adómértéke (ahogyan azt a kormány már korábban előrevetítette).
  • A cigaretta 16 200 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 25%-a, de legalább 28 800 forint (ez jelenleg 15 700 forint és 28 400 forint).
  • A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka, de legalább 4 120 forint ezer darabonként (ez jelenleg 4 060 forint).
  • A finomra vágott fogyasztási dohányra 16 200 forint kilogrammonként (ez jelenleg 15 100 forint).

Áfa

Nemcsak adómegtakarítást, hanem jelentős adminisztrációcsökkentést is hoz az áfában az alanyi mentesség értékhatárának 6 millióról 8 millió forintra emelése. Az új, 8 millió forintos limitnek köszönhetően még több vállalkozás választhatja 2017-től az alanyi mentességet, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozónak nem kell áfát felszámítania és fizetnie az államkasszának, sőt még áfabevallást sem kell benyújtania.

Első házasok

Az első házasoknak 24 hónapig - gyermekáldás esetén is - jár a havi 5 ezer forintos állami nászajándék. Vagyis az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybevehető már az adóelőlegből is.

Nem lesz eho a kamatjövedelem után

A köztehercsökkentés mellett egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is. Jövőre senkinek nem kell a kamatjövedelem után 6%-os mértékű ehot fizetnie. Az eddig a különböző jövedelmeket terhelő, öt kulcsot (6%, 14%, 15%, 20% 27%) tartalmazó rendszer kétkulcsossá válik, csak a 14%-os és a 27%-os mérték marad fenn.

Az ötkulcsos egészségügyi hozzájárulás 2015-től kezdve az egészségügyi hozzájárulás (eho) fizetési kötelezettségének mértékét összesen 5 különböző kulcsban határozta meg a törvény.

  • 6%-os kulcs vonatkozott a kamatokat érintő jövedelemre, illetve a lekötési hozamra.
  • 14%-os eho-fizetési kötelezettség vonatkozott a béren kívüli juttatás adóalapként meghatározott összege, a vállalkozásból kivont jövedelem, az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem, az osztalék és a vállalkozói osztalékalap, az árfolyamnyereségből származó jövedelem, illetve az ingatlan bérbeadásból származó egymillió forintot meghaladó jövedelem esetén a teljes összeg után. Ebbe a kategóriába tartoztak a külföldi illetőségű előadóművészek is.
  • 15%-os eho vonatkozott az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő az átalányban megállapított jövedelmére, valamint a tételes költségelszámolást választó, egyszerűsített bevételi nyilatkozatot benyújtó mezőgazdasági őstermelő esetében a bevétel 5%-ára.
  • 20%-os eho-kulccsal adózott a fizető vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély a tételes átalányadó alapulvételével.
  • Az eho 27%-os, általános mértékét kellett fizetni az összevont adóalapba tartozó, az adó, adóelőleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelem után, a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások adóalapként meghatározott összege után, továbbá a kamatkedvezményből származó jövedelem adóalapként meghatározott összege után.Eddig sem terhelte eho a forintban denominált állampapírokat és legalább 80%-ban ilyenbe fektető befektetési alapokat vagy életbiztosításokat, tehát most ezek adózási előnye megszűnik más, kamatjövedelmet biztosító befektetéssel szemben, így a jövőben egyáltalán nem kell ehót fizetni a bankbetétek kamatára, a befektetési alapok hozamára, a feltört TBSZ-ekre és az eddig ehóval terhelt életbiztosításokra sem. Az ügyfelek kamatbevételének és hozamának eddig a 21%-át vonta el az állam (2015 végéig ez 22% volt), ezután már csak a 15%-át fogja, a megmaradó kamatadó formájában. Az alacsony hozamkörnyezetben ez jellemzően nem fogja jelentősen megemelni a nettó hozamot, de pozitív a lépés az említett befektetések és megtakarítások ösztönzése és semleges adóztatása szempontjából.

Startupokba fektetnél?

Adókedvezmény segíti a startup cégekbe fektető vállalkozásokat, amivel mintegy 40-60 milliárd forintnyi tőkéhez juthatnak a kezdő innovatív vállalkozások. A kedvezményt a befektetés évében és az azt követő három évben lehet igénybe venni, évente húszmillió forintig.

A törvénymódosítás itt bevezeti a korai fázisú vállalkozás fogalmát és akkor vehető igénybe a befektetés után adóalap-kedvezmény, ha a startup cég létszáma legalább 2 fő és ezek közül 1 fő a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény szerinti kutató-fejlesztőnek minősül. A startup cég nem lehet kapcsolt vállalkozás.

A NAV segít

A NAV azonnal segít, ha egy adózónál kockázatot észlel. Jövőre debütál az adóhivatal új szolgáltatása, az ún. támogató eljárás, amelynek lényege, hogy a NAV nem ellenőriz, nem szankciónál; hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosságok kiküszöbölése érdekében.

Italautomaták

Piaci szereplők kérésére az étel- ital automaták ún. automata felügyeleti egység (AFE) nélkül még 2017. június 29-ig üzemeltethetőek. Szintén piaci igényeknek megfelelve az új Jövedéki adótörvény főbb rendelkezései 2017. április 1-jén lépnek hatályba.

A most benyújtott adócsomag egyébként 204 oldal, pdf formátumban itt elérhető.

Dömping

A kormány péntek délután valóságos törvénydömpinget hajtott végre, 19 javaslatot nyújtott be a parlamentnek:
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
foldgazgetty