Előfizetői tartalom

Az IMF szerint Magyarország csak kullogni fog a régió után

Portfolio
Idén mindössze 2%-os, jövőre pedig csak 2,5%-os átlagos magyar GDP-növekedés várható, azaz elmarad a nagy fellendülés - olvasható ki a Nemzetközi Valutaalap által ma közzétett jelentésből. Ez alkalmat ad a régiós összevetésre is, így kiderül, hogy az EU-hoz 2004 után csatlakozott 11 ország között ezek az adatok hátulról harmadik helyre elegendők. A pesszimista IMF-es hozzáállás nemcsak a gazdasági növekedési előrejelzésükre igaz, hanem az adósságráta becslésükre is, hiszen idénre egyáltalán nem számítanak a GDP-arányos adósság lefaragására, jövőre pedig csak hajszálnyit mehet lejjebb a mutatónk szerintük. Érdekes az is, hogy míg idehaza a lakossági fogyasztás érdemi gyorsulására sokan számítanak jövőre, addig az IMF szerint 2017-ben ennek növekedési üteme is a régió egyik leglassabbja lehet.

A ma közzétett IMF-es régiós gazdasági jelentés a lassú potenciális növekedési ütem gyorsításának szükségességére hívja fel a hangsúlyt több ország esetén. Ennek érdekében szerkezeti reformok sokaságát sürgeti a szervezet az állam- és gazdaságszervezés számos területén, illetve a szürkegazdaság visszaszorítását hangsúlyozza az adóbeszedés hatékonyságának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés